Mustafa: Sastanak Vučića i Kurtija sa Šolcom nastavak Nemačke politike prema dijalogu

Isa Mustafa
Izvor: Reporteri

Bivši predsednik Demokratskog saveza Kosovaa Isa Mustafa izjavio je, povodom sutrašnjeg sastanka u Berlinu, da je to nastavak nemačke spoljne politike prema dijalogu i pokušaj postizanja konačnog sporazuma Beograda i Prištine, prenosi Ljajmi.

"Sadašnji lideri moraju da shvate da se kosovska politika ne pravi tako što se svaki dan pokušava da pokaže SAD i zemljama EU koliko su Srbija i Rusija opasne i loše, jer ih poznaju. Trebalo bi da imaju hrabrost da prevaziđu svoj populistički mentalitet, da sednemo sa Srbijom, da zaključimo sporazum koji čuva državni suverenitet Kosova, ali koji obezbeđuje trajni mir za obe zemlje, a ne samo za njih", rekao je Mustafa.

Prema njegovim rečima, ne treba ostaviti prostora da Rusija na Balkanu ima koristi od nemara i lokalpatriotizma aktuelne državne elite, kao i da treba razvijati dijalog i nastojati da se on zaključi uz obostrano priznanje.

"Sada dijalog, po mom mišljenju, definišu dve važne karakteristike. Prva je to što je ruska agresija u Ukrajini pokazala da mir nije trajan i da je zato potrebna volja i odgovornost da se spreči svaki potencijalni sukob i drugo, da su okolnosti dijaloga teže nego ranije, zbog dešavanja u Ukrajini i interesa Zapada da privuče Srbiju na stranu zemalja koje čine zapadnu koaliciju", rekao je Mustafa.