Mustafa: Vašingtonski sporazum nije privatni sporazum Avdulaha Hotija

Isa Mustafa
Izvor: Reporteri

Bivši predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa poručio je danas da je američka studija izvodljivosti za jezero Gazivode “poseban doprinos, ali i korak koji pokazuje ozbiljnost SAD prema Vašingtonskom sporazumu”, prenosi Gazeta ekspres.

Mustafa je rekao da je sada odgovornost aktuelne vlade na čelu sa Aljbinom Kurtijem da kaže da li će primeniti ono što je ovim sporazumom predviđeno.

“Pitanje da li će Vlada primeniti ovaj izveštaj studije izvodljivosti zapravo predstavlja odgovornost Vlade. Trebala bi to proučiti i o tome jasno izjaviti“, rekao je Mustafa za Front onlajn.

On je naglasio da Vašingtonski sporazum, koji je potpisan u vreme vladavine Avdulaha Hotije, nije privatni sporazum Hotija, već kosovske vlade i to bi trebalo da razumeju Kurti i političke stranke.

“Kurtijeva vlada to mora da razume, ali i svaki parlamentarni politički entitet. Za zemlju je kontinuitet upravljanja od velike važnosti, jer partneri ne preferiraju saradnju i investiranje u zemlji u kojoj vlada ne sprovodi svoje obaveze, ali i sporazume i obaveze prethodnih vlada”,rekao je Mustafa.

On je čelnicima vladajućeg Samoopredeljenja poručio da ne treba da se plaše da se izjasne o Vašingtonskom sporazumu i izveštaju o izvodljivosti.

„Samoopredeljenje ne treba da se plaši poslanika ili parlamentarnih grupa da jasno navedu ovaj sporazum i ovaj izveštaj o izvodljivosti. Ovim mogu da pomognu Samoopredeljenju da shvati da bi trebalo da se ponaša kao vladajuća stranka, a ne da se i dalje protivi državi Kosovo na čijem je čelu“, zaključio je Mustafa.