Na današnji dan pre 22 godine Koštunica pomilovao Aljbina Kurtija

Aljbin Kurti
Izvor: Kosovo Online

Pre tačno 22 godine, na današnji dan, 7. decembra 2001. – tadašnji predsednik SRJ i lider DSS-a Vojislav Кoštunica pomilovao je Aljbina Кurtija, podsećaju Novosti.

Kurti je u tom trenutku, u zatvoru Nišu izdržavao kaznu od 15 godina zbog terorizma, a na slobodu je pušten posle dve i po godine.

Aktuelnog kosovskog premijera, tokom čije je vlasti na Kosovu zabeleženo više od 400 etnički motivisanih incidenata, tada je po dolasku u Prištinu dočekao komandant terorističke OVК Sulejman Seljimi.

Tada premijer Srbije, Zoran Đinđić izjavio je da je - iz novina saznao za pomilovanje Кurtija, naglasivši da se o tome nije razgovaralo u Vladi Srbije.

Na oslobađanju Кurtija dugo je bio angažovan Komitet pravnika za ljudska prava, Jukom, čija je predsednica Biljana Кovačević Vučo tada pozdravila odluku o pomilovanju, kao "mudar politički čin Koštunice".

"Кurti je stvarno zavredeo da bude oslobođen iz zatvora. Кurti je bio simbol i zato mislim da se više neće postavljati pitanje oslobađanja političkih zatvorenika albanske nacionalnosti iz zatvora u Srbiji", rekla je ona tada.

Vojislav Koštunica povukao iz politike i javnog života pre više od decenije, a na čelu DSS-a, danas Novog DSS-a danas je Miloš Jovanović.