Na izjavu ministarke pravde reagovao i Tužilački savet: Ne treba nam podrška izvršne vlasti

Tužilački savet Kosova
Izvor: Koha ditore

Posle Sudskog saveta Kosova, i Tužilački savet Kosova reagovao je na izjavu ministarke pravde Aljbuljene Hadžiu da neće podržati TSK i Sudski savet ako zažmure na kršenja i skandale u vezi sa isplatama za sudske veštake, prenosi Kosova pres.

TSK kaže da tom telu ne treba podška bilo koga, a najmanje od izvršne vlasti i poručuju da su Tužilački savet i Državno tužilaštvo zaštićeni Ustavom i zakonima, a ne političkom voljom. 

Navode da Ministarstvo pravde nepravedno kontinuirano i nerazumno napada TSK, kao ustavno i nezavisno telo, kao što se to dogodilo danas na konferenciji za novinare ministarke Aljbuljene Hadžiu. 

Dodaju da je pomoć koju izvršna vlast može dati tužilačkom sistemu predlog odgovarajućih zakona u koordinaciji i saradnji sa TSK-om i Državnim tužilaštvom za unapređenje položaja ovih institucija.

“Poverenje javnosti u institucije pravosuđa ne može se steći svakodnevnim napadom na ove institucije određenim tvrdnjama i netačnim i neutemeljenim podacima, jer to ne doprinosi saradnji institucija", ističe TSK u reagovanju.

Ponovljaju da su plate sudskih veštaka isplaćene na osnovu pravnih i podzakonskih akata kosovske skupštine i vlade.

"Takođe, sudski veštaci su službenici koji rade u okviru Ministarstva pravde, stoga smo se obratili ovom ministarstvu radi preispitivanja Administrativnog uputstva, jer Državno tužilaštvo smatra da je nemoguće izvršiti svoj mandat bez njihove stručnosti", navode u saopštenju.

Smatraju da bi Ministarstvo pravde, umesto napada, ocrnjivanja i dezinformacija o nezavisnim institucijama, trebalo da radi na donošenju neophodnih podzakonskih akata koji regulišu ovo pitanje, jer je TSK u obavezi da nastavi da kompenzuje usluge sudskih veštaka na osnovu važećih podzakonskih akata. 

Navode da troškove veštaka snose okrivljeni koji su pravosnažnom presudom sudova proglašeni krivim, a da TSK ne bira sudske veštake, već ih imenuje Institut za sudsku medicinu, koji je u sastavu Ministarstva pravde. 

TSK je odbacio kao netačne tvrdnje Hadžiu da TSK zatvara oči pred skandalima sa audio snimcima i naveo da je povodom toga TSK odmah pokrenuo disciplinski postupak protiv tužioca, dok je povodom toga Državno tužilaštvo preduzelo mere u skladu sa Ustavom i zakonima. 

"Tužilački sistem vrši svoj mandat i uvek će ga izvršavati u skladu sa Ustavom i zakonima na snazi, a nikada prema željama na konferencijama za novinare i neosnovanim i neprofesionalnim izjavama bilo koga", podvlači se u reagovanju.

Tužilački savet navodi da ostaje posvećen unapređenju međuinstitucionalne saradnje, ali ne u obliku i na način koji je odabralo Ministarstvo pravde.

Sudski savet Kosova takođe je reagovao na izjavu Aljbuljene Hadžiu, navodeći da ispunjavaju svoje ustavne i zakonske odgovornosti i da izjave ministarke ne doprinose saradnji institucija.

Reakcije sudskog i tužilačkog saveta usledile su nakon što je zamenik ministra pravde Bljerim Salahu juče na konferenciji za novinare optužio bivšu ministarku Duratu Hodža i TSK za nezakonito dodeljivanje sredstava od blizu milion evra određenim grupama sudskih veštaka.