Na Kosovo stiže kontingent od 150 vojnika iz Hrvatske

Hrvatski kontigent pri Kforu
Izvor: Gazeta Ekspress

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Hrvatske Ivan Anušić učestvovao je danas u svečanom ispraćaju kontingenta od 150 hrvatskih vojnika koji su pristupili misiji Kfora na Kosovu.

Vojska Hrvatske poslala je danas 40. kontigent od 150 vojnika na Kosovo kao podršku u okviru mirovne misije Kfora.

Većinu ovog kontingenta čine pripadnici Motorizovane satnije Mehanizovano-oklopno-gardijske brigade Hrvatske kopnene vojske.

Ceremonija njihovog dolaska održana je u kasarni Treće gardijske brigade "Kune" u Đakovu, a Anušić je rekao da ova svečanost budi uspomene na dane koje je proveo u hrvatskoj vojsci.

"Ponosan sam na taj period, kao što sam ponosan što sam danas pred vama kao potpredsednik Vlade i ministar odbrane", rekao je on.

Anušić se osvrnuo na dosadašnje učešće pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u operaciji Kfora, ističući da je svaki od njih u ovaj zadatak uložio svoje znanje i iskustvo, gradeći pozitivan imidž zemlje i vojske.

"Verujem da će svaki od 150 pripadnika 40. hrvatskog kontingenta nastaviti taj niz, znajući da na Kosovu ne predstavljaju sebe, već najomiljeniju hrvatsku zastavu", izjavio je hrvatski ministar odbrane.

Komandant Prvog motorizovanog voda 40. motorizovane čete HRVCON-a, potporučnik Kfora Ivan Soldo, kome je ovo prvi odlazak u operaciju, istakao je da ovu operaciju vidi kao priliku za sticanje novih iskustava i znanja i njihovu razmenu sa saveznicima.

"Čast mi je biti učesnik ovog kontingenta, obavljati svoje dužnosti i veoma sam ponosan na svoju porodicu koja mi je najveća podrška u služenju vojnog roka", rekao je Soldo.

Nekoliko evropskih zemalja povećalo je svoje prisustvo na Kosovu u okviru Kfora. Velika Britanija je rasporedila oko 200 vojnika da se pridruži britanskom kontingentu od 400 vojnika, a Rumunija je poslala oko 130 vojnika u okviru Kfora nakon eskalacije situacije na severu, odnosno sukoba u Banjskoj. Vlada Severne Makedonije, takođe, je odlučila da poveća broj svojih vojnika u Kforu.

U misiji Natoa na Kosovu trenutno se nalazi 90 slovenačkih vojnika, a očekuje se da će se taj broj povećati za najmanje 100.

Oružane snage Hrvatske učestvuju u operaciji očuvanja mira pri Kforu na Kosovu od 16. juna 2009. godine, na osnovu odluke Hrvatskog sabora iz jula 2008. godine.

Za 2023. i 2024. odobreno je učešće do 160 pripadnika Oružanih snaga Hrvatske sa do dva helikoptera.