Vučić sa Stoltenbergom: Na Kosovu se napadaju samo Srbi, važna saradnja sa Kforom

Stoltenberg i Vučić
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas nakon sastanka sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom da je za Srbiju važna saradnja sa NATO i Kforom u nadi da će koliko, toliko osigurati bezbednost i sigurnost za srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Istakao je da od 2001. godine na Kosovu nije bilo potrebe da Kfor obezbeđuje sigurno i bezbedno okruženje ni za koju drugu zajednicu osim za Srbe i isključivo za Srbe.

"Samo su Srbi bili napadani od 2001, pa 2004, pa 2008. godine. Upoznao sam Stoltenberga da je 13 odsto Srba napustilo sever u poslednjih godinu dana zbog pritiska, maltretiranja, hapšenja, pretnji od strane prištinskog režima. Ako to nije nasilje, onda ne znam šta je", kazao je Vučić.

Naveo je da je svestan da Zapad interesuje samo Banjska i pre toga događaji u Zvečanu.

"Moram da kažem da imamo drugačije viđenje, ali da dobro razumemo zahteve zapada i NATO, mi ćemo se truditi da imamo dobru saradnju", kazao je predsednik.

Navodeći da je Vojska Srbije korektno obavljala svoj posao i nije prekršila svoja ovlašćenja, Vučić je istakao da je stvar Srbije gde će da raspoređuje svoje vojne snage u skladu sa Ustavom Srbije.

"Gde ćemo da je raspoređujemo vojsku, to je naša stvar u skladu sa Ustavom Srbije i nikoga ne ugrožavajući", istakao je Vučić odgovarajući na primedbe generalnog sekretara Jensa Stoltenberga da dodatne trupe Vojske Srbije na administrativnoj liniji sa Kosovom neće doprineti deeskalaciji.

Podsetio je i Stoltenberga i druge na Zapadu da je do sukoba sa Kforom u Zvečanu došlo nakon što su se Srbi pobunili zbog albanskih gradonačelnika, a da je do događaja u Banjskoj prošlo godinu dana od kada su SAD i EU dale garancije da neće biti hapšenja onih sa barikada.

"A onda su krenuli. I albanski policajci na severu, koji nemaju šta da rade na severu, kao i KBS koji su u međuvremenu upucavali decu na Badnje veče, koji nemaju pravo da postoje po Rezoluciji 1244 što je proizvelo da dođe do Banjske, sa čim mi nismo saglasni zbog čega ćemo učiniti odgovornima one koji su učestvovali u tim događajima", kazao je Vučić.

Kako dodaje, saradnja sa NATO je korektna, dobra.

"Kada neko na pristojan način razgovora može da kaže nema potrebe za toliko vojnika na određenom mestu, ali ne primamo naređenja", istakao je još jednom.

Što se tiče zajedničkih vežbi sa NATO, Vučić kaže da će uputiti vladi Srbije da razmotre odluku da se krene u ponovno održavanje zajedničkih vežbi.

"Za nas je važno da ljudi razumeju da je teško objasniti ljudima u Srbiji da je mandat NATO zasnovan na Rezoluciji 1244, želimo još veće prisustvo Kfora, ali imamo problem sa političkim tumačenjem Rezolucije", kazao je.

Ponovio je da će Srbija čuvati mir, stabilnost.

"Srbija radi sve što može da se dođe do kompromisnog rešenja u dijalogu i nema ništa od ZSO i neće je formirati sve dok je Kurti na vlasti, samo će tražiti izgovore, nikakvu čak ni onakvu koja nam oduzima deo ovlašćenja, ali znam da će velike zapadne sile da uvek čuvaju svoje čedo, a mi Srbi ko preživi", poručio je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao da je na sastanku čuo, kako je rekao, "ne lake reči" od Stoltenberga, ali je zahvalio generalnom sekretaru što je spreman uvek da sasluša šta je to "što Srbija misli".

Navodi da će Srbija morati da unapređuje odnose sa NATO, ali i da ljubomorno čuva vojnu neutralnost.

Odgovarajući na pitanje da li će odgovarati oni koji su krivi za napade nad Srbima na Kosovu i konkretno oni koji su upucali Dragišu Galjaka, kao i do kada će se pomerati lestvica onoga što Srbija treba da uradi, Vučić je istakao da neće niko nikada odgovarati.

"Neće nikada niko odgovarati, ne znaju ni ko je to učinio, niko ne vodi istragu, uhapsili su čoveka za kojeg se i NATO saglasio da ništa nije uradio i još je u pritvoru, a za Dragišu Galjka se ne vodi ni istraga. Koga je briga što je upucan sa dva metka u leđa, on je Srbin, da je bilo suprotno digao bi se ceo svet, ali to je pravda za Srbe. Ali, to nema veze sa Jensom Stoltenbergom, NATO ne sprovodi istrage, to je posao za Euleks, prištinsku policiju", istakao je Vučić.

On je podsetio da je čovek koji je upucao decu koja su kriva samo zato jer su nosila badnjak, na slobodi i da šeta slobodno.

"Koga briga, to nije Banjska. Za napade na Srbe niko neće nikada odgovarati, niti će ih iko išta pitati", naveo je Vučić.

Što se tiče pomeranja lestvica, kako kaže predsednik Srbije, to će se nastaviti.

"To nije neka novost, to rade uvek, nastaviće jer smisao je: kada ćemo mi priznati nezavisnost Kosova. Za nas je to manje važno, za nas je važno kako da sačuvamo mir i obezbedimo sigurnost za Srbe na Kosovu jer su jedini napadani. Ako NATO može da nam pomogne, to je odlično, sarađivaćemo, ali da nam izdaju naređenja u Prištini gde će biti naša vojska, to ne dolazi u obzir", naveo je Vučić.