Na susret Vučića i Zelenskog se gleda pozitivno, za Srbiju bilo važno da čuje potvrdu stava o Kosovu

Aleksandar Vučić i Volodimir Zelenski
Izvor: Twitter

Predsednica Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić ocenila je da je dobro što je došlo do planiranog susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog u Atini,dok programski direktor Novog trećeg puta Dimitrije Milić navodi da je za srpsku spoljnu politiku bilo važno da čuje da Ukrajina neće menjati svoju poziciju po pitanju Kosova.

Minić je za za Juronjuz Srbija navela da međunarodna zajednica na susret srpskog i ukrajinskog predsednika gleda pozitivno jer do njega nije došlo "usput".

"Prosto taj odnos nije bio usput, to je novi momenat i to je svakako dobro. Pohvale su stigle i sa američke strane, naravno sa evropske, ali i od ukrajinskih novinara", rekla je ona.

Susret Vučića i Zelenskog bio je važan i kako bi se još jednom potvrdilo da je stav Ukrajine po pitanju Kosova stabilan i principijelan, a Milić kaže da je za srpsku spoljnu politiku bilo važno da čuje da Ukrajina neće menjati svoju poziciju po pitanju Kosova.

"Ukoliko bismo sada gledali ukrajinske prioritete, jedno je pitanje međunarodnog prava i borba kroz međunarone organizacije za taj vid negiranja ruske aneksije, a drugo je ono što je važnije da vi zapravo u praksi te teritorije povratite. Bez obzira što niko u svetu ne priznaje rusku aneksiju Krima, Rusija de facto kontroliše Krim u političkom i pravnom sistemu. To je ono što je najveći strah Ukrajine i u kontekstu ovih drugih oblasti koje Rusija kontroliše delimično. U tom smislu, najveći strah Srbije je da zbog zapadne podrške u naoružavanju, Ukrajina može da napusti stav po kosovskom pitanju", rekao je Milić.

Prema njegovim rečima, važna poruka ovog susreta je i da se "deeskalira bespotrebna tenzija u javnom mnenju koja je antiukrajinska".

"Jedan antiukrajinski sentiment iz Rusije se prelio u Srbiju, a da Srbija objektivno nema razloga da na bilo koji način bude antiukrajinski opredeljena. Dobro je da se predsednik video sa Zelenskim gde verujem da može da dođe do jednog smanjenja tenzija kroz jednu takvu poruku iako je da kažem prvo viđanje bilo u Moldaviji, ali ne ovako formalno nego više neformalno", zaključio je Milić.