Nacrt zakona o ekonomskom oporavku ponovo nije izglasan na Odboru

Odbor za budžet i transfere
Izvor: Gazeta Express

Odbor za budžet i transfere nije podržao nacrt budžeta za 2021. godinu jer nije bilo odluke o glasanju i odložio za još jedan sastanak glasanje o Nacrtu zakona o ekonomskom oporavku, prenosi Gazeta Ekspres.

Poslanici Pokreta Samoopredeljenje i Demokratske partije Kosova, iako prisutni, nisu glasali.

Diskusija o nacrtu budžeta za 2021. godinu u Odboru za budžet i transfere trajala je oko tri sata, zamenik ministra finansija Agim Krasnići rekao je da postojanje stabilnog budžeta za sledeću godinu mnogo zavisi od odobrenja Paketa za ekonomski oporavak.

„Ako se usvajanje Nacrta zakona o ekonomskom oporavku i dalje odlaže, odraziće se posledično na budžet za 2021. godinu i privatni sektor će imati problema i dalje. Takođe, nije isključeno da će se odraziti i na plate u javnom sektoru“, rekao je Krasnići.

Povodom izdvajanja iz budžeta i kritika opozicije zbog povećanja sredstava za asfaltiranje i smanjenja za zdravstvo. Krasnići je rekao da je realizovanje infrastrukturnih projekata obaveza jer će u suprotnom biti kažnjeni.

„Besmisleno je da se povećao broj ratnih vojnih invalida i ratnih veterana. Ove kategorije čine nam budžetski deficit od 30 miliona evra godišnje. U zdravstvu...mislimo da će se uz kontinuiranu podršku ovom sektoru naći dodatna finansijska sredstva “, rekao je Krasnići.

Predsednik odbora Hekuran Murati rekao je da je smanjen budžet za Ministarstvo zdravlja, dok su sredstva dodeljena za ministarstvo finansija, ne navodeći njihovo odredište.

Murati je čak zatražio da se Nacrt vrati vladi zbog promena.

„Ovaj Nacrt zakona mora da se vrati, jer ne ispunjava kriterijume za glasanje“, rekao je Murati.

Poslanik iz Alijanse za budućnost Kosova Gazmend Abraši opravdao je vladin fokus na infrastrukturnim projektima.

„Mnogi projekti godinama ostaju nerealizovani, moraju se graditi onako kako budu ugovoreni“, rekao je Abraši.