Nastić Rotu: Kada ćete govoriti o etničkom proterivanju Srba koje politički organizuje Priština?

Beograd_231106_Žaklin Nastić 05
Izvor: Kosovo Online

Poslanica Saveza "Sara Vagenkneht" Žaklin Nastić reagovala je na objavu predsednika Odbora za spoljne poslove Bundestaga Mihaela Rota, koji je poručio da je "potreban iskorak u dijalogu o normalizaciji Beograda i Prištine i da Srbija mora da prestane sa provokacijama", primećujući da Rot nijednu reč nije rekao o poslednjoj provokaciji rukovodstva Kosova zabranom dinara.

Nastić je na društvenoj mreži "X" ukazala da na taj način kosovsko rukovodstvo ponovo čini Srbima na Kosovu život nepodnošljivim i upitala Rota kada će govoriti o etničkom proterivanju Srba koje je politički organizovalo rukovodstvo u Prištini.

"Provokacije iz Srbije? Ni reči o poslednjoj provokaciji rukovodstva Kosova zabranom srpskog dinara, čime ponovo dovode do eskalacije i čine život Srbima na Kosovu nepodnošljivijim. Etničko proterivanje Srba koje je politički organizovalo rukovodstvo u Prištini, kada ćete to pitanje da postavite? Normalizacija je dvosmerna ulica", navela je Nastić.

Na objavu Mihaela Rota reagovala je i Ambasada Srbije u Nemačkoj koja je na društvenoj mreži "X", takođe, ukazala na to da se Srbija poziva da prestane sa provokacijama dok kosovske vlasti provokacijama čine život Srbima na Kosovu nepodnošljivim.

"Kosovo preduzima najopasniji eskalacioni korak zabranom korišćenja srpskih dinara, stvarajući još jednu krizu i čineći živote kosovskih Srba nepodnošljivim – a Srbija je ta koja treba da 'prestane da provocira'?", navedeno je u objavi Ambasade.

Ukazuju i na neke od rezultata nemačke podrške Kosovu kao što je nesprovođenje obaveze formiranja Zajednice srpskih opština više od 10 godina.

"Više od 10 godina Kosovo* ne sprovodi svoju obavezu, stvaranje Zajednice srpskih opština. Kosovo* je nedavno napustilo 13 odsto Srba. Pre 1999. godine u Prištini je živelo više od 40.000 Srba, danas manje od 100. Stopa srpskih povratnika na Kosovo* je manja od dva odsto", navodi se.