NATO: Ruska agresija najveća pretnja bezbednosti, sve države uključujući i Kinu da poštuju međunarodno pravo

Šefovi država NATO
Izvor: nato.int

Šefovi država i vlada 30 NATO saveznika, sastalI su se danas povodom agresije Rusije na Ukrajinu, i kako je istaknuto u saopštenju Alijanse - najvećom pretnjom evroatlantskoj bezbednosti u poslednjih nekoliko decenija.

Rat Rusije protiv Ukrajine razbio je mir u Evropi i izaziva ogromnu ljudsku patnju i uništenje, piše u saopštenju.

"Osuđujemo najoštrije rusku invaziju na Ukrajinu. Pozivamo predsednika Putina da odmah prekine ovaj rat i povuče vojne snage iz Ukrajine i pozivamo Belorusiju da prekine saučesništvo, u skladu sa Rezolucijom o agresiji na Ukrajinu usvojenom na Generalnoj skupštini UN 2. marta 2022".

Ističe se da bi bilo kakva upotreba hemijskog ili biološkog oružja od strane Rusije bila neprihvatljiva i imala bi teške posledice.

"Pozivamo Rusiju da se konstruktivno angažuje u kredibilnim pregovorima sa Ukrajinom kako bi se postigli konkretni rezultati, počevši od održivog prekida vatre i idući ka potpunom povlačenju njenih trupa sa ukrajinske teritorije. Potpuno smo solidarni sa predsednikom Zelenskim, vladom Ukrajine i sa hrabrim građanima Ukrajine koji brane svoju domovinu".

NATO saveznici takođe pružaju široku humanitarnu podršku i primaju milione izbeglica. Ministri spoljnih poslova će razgovarati o daljoj našoj podršci Ukrajini kada se sastanu u aprilu.

Poziv svim državama i Kini da poštuju međunardno pravo

"Pozivamo sve države, uključujući Narodnu Republiku Kinu, da poštuju međunarodni poredak, uključujući principe suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kao što je sadržano u Povelji UN, da se uzdrže od podrške ratnim naporima Rusije na bilo koji način, i da se uzdrže od bilo kakve akcije koja pomaže Rusiji u zaobilaženju sankcija. Zabrinuti smo zbog nedavnih javnih komentara zvaničnika NR Kine i pozivamo Kinu da prestane da širi lažne narative Kremlja, posebno o ratu i NATO-u, i da promoviše mirno rešenje sukoba", ističu članice NATO-a.

Kako se ističe u saopštenju "NATO članije ostaju privrženi osnovnim principima koji podupiru evropsku i globalnu bezbednost, uključujući da svaka nacija ima pravo da izabere sopstvene bezbednosne aranžmane bez spoljnog mešanja".

"Kao odgovor na ruske akcije, aktivirali smo odbrambene planove NATO-a, rasporedili elemente NATO snaga za reagovanje i postavili 40.000 vojnika na naš istočni bok, zajedno sa značajnim vazdušnim i pomorskim sredstvima, pod direktnom komandom NATO-a uz podršku nacionalnih rasporeda saveznika", navodi se dalje u saopštenju.

Putin napravio stratešku grešku

"Danas smo odlučili da ubrzamo naše napore da u potpunosti ispunimo našu posvećenost obećanju za ulaganja u odbranu. U skladu sa našom posvećenošću u članu 3 Vašingtonskog ugovora, dodatno ćemo ojačati naše individualne i kolektivne kapacitete da se odupremo svim oblicima napada. Na našem sastanku u Madridu, podnećemo dodatne planove o tome kako da ispunimo zavet".

"Izbor predsednika Putina da napadne Ukrajinu je strateška greška, sa teškim posledicama i po Rusiju i ruski narod. Ostajemo ujedinjeni i odlučni u našoj odlučnosti da se suprotstavimo agresiji Rusije, pomognemo vladi i narodu Ukrajine i odbranimo bezbednost svih saveznika", zaključuje se u ovom saopštenju.