Nedeljković: Inicijativa kongresmenke Teni značajan zaokret u odnosu na raniju politiku SAD

Stevan Nedeljković FPN
Izvor: Kosovo Online

Docent Fakulteta političkih nauka u Beogradu Stevan Nedeljković kaže za Kosovo onlajn da su Klaudija Teni, koja dolazi iz Republikanske partije i demokrata Erik Svolvel u ovom trenutku među najvećim prijateljima Srbije u Kongresu SAD. Ističe da su njihove inicijative, uključujući nedavni Predlog zakona o podršci Briselskom sporazumu kongresmenke Teni, a koji predviđa uskraćivanje podrške Kosovu dok ne ispuni preuzete obaveze iz dijaloga sa Beogradom, nešto što nismo imali prilike da vidimo u prošlosti.

"Te inicijative su blagonaklone prema Srbiji i čini mi se da vrlo vode računa o nacionalnim interesima naše zemlje. To je zaista pozitivan korak i u neku ruku signal dobrog rada Ambasade Srbije u SAD", smatra Nedeljković. 

Dodaje da je, sa druge strane, Priština i ranije bila na 'tankom ledu' kada je reč o SAD, da je određena pomoć obustavljana i nije bilo sastanaka na visokom nivou.

"Rekao bih da su nesrećni događaji iz Banjske, na neki način, taj krug zaokrenuli. U tom pogledu, inicijativa koja dolazi od kongresmenke Teni može da bude dobar zamah za unapređenje dijaloga između Beograda i Prištine, a s druge strane vraćanje na politiku 'štapa i šargarepe' kada je reč o Prištini. Ako ne ispunjavate obaveze zna se šta možete da očekujete, to nije 'batinjanje', ali jeste uskraćivanje pomoći koju ste imali do sada. To je drastičan zaokret, i treba to naglasiti, u odnosu na politiku koja je postojala ranije. Pogotovo 2008. godine kada je podrška SAD Prištini bila gotovo pa bezgranična. I to je, po mom sudu, nešto što bi trebalo da nas raduje", smatra Nedeljković.

On se osvrnuo i na to što je kongresmenka Teni u predlogu zakona koji je predstavila Predstavničkom domu detaljno pobrojala koje sve dogovore i obaveze Priština krši i istakla situaciju na terenu i sa čime se sve Srbi na Kosovu suočavaju. Na pitanje da li je ovo dodatan pritisak na Vladu Kosova i premijera Aljbina Kurtija i može li pomoći da on promeni politiku jednostranih poteza i stalnog izazivanja tenzija i kriza, Nedeljković ističe da je značaj inicijative kongresmenke Teni - dvostruk. 

"Prvi je politički, jer je značajno da imamo upoznavanje Kongresa SAD sa svim problemima sa kojima se Srbi suočavaju na KiM. Drugo, reč je o javno-diplomatskom aktu, na neki način upoznavanje i američke javnosti, kojoj je vrlo teško i da pozicionira Srbiju na mapama, a da ne govorim o nečemu više, pamte nas po 90-im godinama, pamte Srbiju kao nekog ko je bio 'loš momak' u odnosima na prostoru Balkana. Sada, rekao bih, nekako je vreme da se to preokrene i takve inicijative više su nego dobrodošle", zaključuje Nedeljković.