Nedeljković: Značajno što je uoči izbora u SAD Srbija uspostavila uspešnu saradnju i sa republikancima i sa demokratama

Stevan Nedeljković FPN
Izvor: Kosovo Online

Docent Fakulteta političkih nauka u Beogradu Stevan Nedeljković kaže za Kosovo onlajn da je Srbija uspostavila dobru saradnju i sa republikancima i sa demokratama u SAD i da, bez obzira čiji kandidat pobedi na predsedničkim izborima sledeće godine, neće biti drastičnih promena u politici Vašingtona.

"Ranije je postojala jedna vrsta mantre da su republikanci blakonaklono nastrojeni prema Srbiji, a da demokrate nisu. Pre svega iz konzervativnih vrednosti koje baštini Republikanska partija i neke anti-Klintovske logike koja je zaista postojala kod nas, rekao bih, sasvim utemeljeno. Međutim, poslednjih godina ta mantra se menja, zato što, kako možemo videti, država Srbija ima dosta uspešnu saradnju i sa demokratama i sa republikancima. Tako da mislim da promene, ako bi se i desile u SAD, ne bi drastično uticale na politiku koju bi SAD imale prema Srbiji", smatra Nedeljković.

Nastavlja da bi, ako Republikanska partija i njen kandidat, ko god to bio, pošto je u ovom trenutku to nepoznanica, odneli pobedu na predsedničkim izborima, to moglo da znači nešto iznijansiranije bolji pristup prema Srbiji, imajući u vidu, navodi Nedeljković, dobre kontakte koje država Srbija ima i sa Ričardom Grenelom, ali i sa brojnim drugim političarima iz SAD koji dolaze iz ove partije. 

"Sa druge strane, ako pogledamo odnos gospodina Eskobara ili ambasadora Hila prema Srbiji, vidimo da je to sve samo ne neki loš odnos koji pamtimo iz 90-ih godina. Znatno je više razumevanja za interese, za poziciju Srbije i ono što su, čini mi se, vrlo dobro prepoznali, ugled i prestiž Srbije. Ako Srbiji nanesete zlo, ona se oseća vrlo ranjeno i to može drastično da pogorša odnose između Srbije i SAD", navodi Nedeljković. 

Na pitanje da li se SAD žuri da se pre izbora postigne neko rešenje ili značajniji pomak u dijalogu Beograda i Prištine, kao i da li se može očekivati da tema Kosova bude visoko u fokusu predsedničke kampanje, Nedeljković odgovara da misli da ne. 

"Ako pravimo analogiju sa 2020. godinom, videli smo da je Donald Tramp i te kako hteo da iskoristi kosovsko pitanje za svoju kampanju. Rekao bih, ničim utemeljeno, da je opsesija Donalda Trampa bila, a verujem da i sada jeste, da dobije Nobelovu nagradu za mir. S druge strane, ako pratimo spoljnopolitičke tokove administracije Džozefa Bajdena, ne bih rekao da će kosovsko pitanje biti prioritet u izbornoj godini. U izbornoj godini, pogotovo kada aktuelni predsednik trči trku, a u ovom trenutku Džozef Bajden se bori za nominaciju svoje partije, a kasnije naravno za pobedu na predsedničkim izborima, ne verujem da će puno snage i vremena uložiti u nešto što bi bilo konačno rešavanje kosovskog pitanja, šta god to značilo", ističe Nedeljković.

Dodaje da se mi u ovom trenutku još "natkrivamo nekom mantrom da je to normalizacija" i smatra da će i 2024. godine SAD davati punu podršku normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

"Naravno, to ne znači da se u toj godini može očekivati neka vrsta konačnog rešenja. Imali smo neka rešenja i 2023, francusko-nemački plan i Ohridski sporazum, pa vidimo da se malo toga implementira u ovom trenutku. Ali ono što je važno, i što je važno za SAD, jeste da postoji stabilnost. Prioritet SAD kada je reč o Srbiji jeste davanje značaja i davanje doprinosa Srbije stabilnosti na Zapadnom Balkanu. I druga stvar je konstruktivnost kada je reč o dijalogu sa Prištinom. To su dve stvari ključne stvari na osnovu kojih SAD mere svoju politiku prema Srbiji", napominje naš sagovornik.