Nehamer: Nisam optimističan nakon sastanka sa Putinom

Karl Nehamer
Izvor: Klan Kosova

Austrijski kancelar Karl Nehamer sastao se danas u Moskvi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, u poseti koja je izazvala pomešane evropske reakcije, uključujući iznenađenje, skepticizam i osudu, javlja agencija Rojters, prenosi RSE.

Nehamer  je nakon sastanka sa Putinom kazao da nije ostao optimističan povodom situacije u Ukrajini.

„Generalno nemam utisak da mogu bilo šta optimistično da kažem nakon razgovora sa predsednikom Putinom. Očigledno se priprema ofanziva (na istoku Ukrajine) masovnih razmera“, rekao je Nehamer na konferenciji za novinare u Moskvi posle popodnevnog sastanka sa Putinom.

Nehamer je naveo da je razgovor sa Putinom bio "veoma direktan, otvoren i težak". Dodao je da je njegova najvažnija poruka Putinu da se rat u Ukrajini mora završiti jer „u ratu postoje samo gubitnici na obe strane“.

Nehamer je prvi lider Evropske unije koji se susreo sa Putinom otkako je pokrenuo invaziju na Ukrajinu 24. februara 2022. godine.

Nehamer je izrazio solidarnost sa Ukrajinom zbog ruske invazije i osudio zločine počinjene u toj zemlji, dok se njegova vlada pridružila drugim zemljama EU u proterivanju ruskih diplomata.

Nehamerov portparol rekao je u ponedeljak popodne da je sastanak održan u Putinovoj zvaničnoj rezidenciji Novo-Ogarjevo izvan Moskve.

Austrijski mediji, uključujući i list Kronen cajtung, rekli su da je završen posle oko 90 minuta.

„Nadajmo se da u poseti austrijskog kancelara Nehammera Putinu ima više nego što je rečeno i što se na prvi pogled čini. Austrija je prečesto bila u ulozi korisnog idiota Moskve u prošlosti“, rekao je profesor komparativne austrijske politike na Univerzitetu u Salcburg Rajnhard Hejnih na Tviteru.

Koalicioni partner konzervativca Nehamera, levičarski Zeleni, otišli su još dalje kritikujući posetu, dok je Nemačka pozdravila razgovore.

„Ne mogu tolerisati posetu Putinu“, rekla je portparolka Zelenih za spoljne poslove Eva Ernst-Dziedzic  na Tviteru.

„Ovo nema nikakve veze sa diplomatijom. Ovo takođe nije dogovorena mapa puta za pregovore. Putin će ovo iskoristiti za svoju propagandu“, kazala je ona.

Vidno dirnut telefonskim razgovorima sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, Nehamer je u subotu posetio Ukrajinu kako bi pokazao „političku podršku“ Kijevu.