Nemačka ambasada: Očekujemo konkretne korake u vezi sa ZSO za prijem Kosova u SE

Kosovo i Nemačka
Izvor: Twitter

Ambasada Nemačke u Prištini poručila je da je vreme da Vlada Kosova ubedi države članice Saveta Evrope da zaslužuje prijem u tu međunarodnu organizaciju, preduzimajući konkretne korake ka stvaranju Zajednice srpskih opština, prenosi Koha.

Iz nemačke ambasade su rekli da Kvinta i drugi kontinuirano naglašavaju da očekuju da Kosovo preduzme opipljive korake za formiranje ZSO, kako bi ostvarilo potrebnu dvotrećinsku većinu u Komitetu ministara SE.

„Takav korak, po našem mišljenju, predstavljalo bi podnošenje predloga statuta ZSO Ustavnom sudu. Kako je ambasador rekao u svom tvitu posle glasanja u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope: Kosovo mora da uradi veliki posao. To se još nije dogodilo. Sada je na premijeru Aljbinu Kurtiju i njegovoj vladi da ubede potrebne države članice drugim sredstvima, odnosno preduzimanjem drugih konkretnih koraka ka stvaranju Zajednice opština sa srpskom većinom, koju se Kosovo obavezalo da će uspostaviti i koja je međunarodna obaveza“, saopštila je nemačka ambasada.