Kiljunen: Priština da preduzme konkretne korake ka ZSO

Finska i Kosovo
Izvor: Lajmi.net

Predsednik Odbora za spoljne poslove Parlamenta Finske Kimo Kiljunen ukazuje da će i u poslednjoj fazi Kosovo imati podršku finske države, ali kako kaže, vlada mora da preduzme neke konkretne korake za Zajednicu opština sa srpskom većinom, prenosi Gazeta Blic.

Prema njegovim rečima, izuzetno je važno da 1,7 miliona građana Kosova ima pristup Evropskom sudu za ljudska prava.

"Mi smo od početka bili pristalice ideje da Kosovo postane članica Saveta Evrope. Za nas je veoma važno da 1,7 miliona građana Kosova ima pristup Evropskom sudu za ljudska prava. Nastavićemo da vas podržavamo u narednim koracima. U ovoj fazi, kosovske institucije moraju da vode računa o bezbednosti svih građana i da više ne dozvoljavaju nepotrebne tenzije. Sada, pre sastanka Komiteta ministara, bilo bi jako dobro da Kosovo preduzme neke konkretne korake za Zajednicu opština sa srpskom većinom. Ovo je dogovor u okviru dijaloga sa Srbijom i važno je da ga se poštuje", rekao je on za Teve 1.

Kiljunen, koji je i šef finske delegacije u Savetu Evrope kaže da Srbija nema snage da zaustavi članstvo Kosova u SE, te da Kosovo uživa podršku većine zemalja članica ove organizacije.

"Mi razumemo stav Srbije, ali oni ne mogu da nametnu drugima svoj stav u vezi sa članstvom Kosova u Savetu Evrope. Prihvatanje nove države se vrši dvotrećinskom većinom i Srbija to ne može da diktira. Srpska delegacija mi je rekla da nikada neće priznati nezavisnost Kosova, ali sam im takođe jasno stavio do znanja da nikada neće biti deo EU ako ne reše ovo pitanje. Nije im se dopao moj odgovor, ali su razumeli poruku", rekao je predsednik Odbora za spoljne poslove Parlamenta Finske.