Nemačka poslanica posetila dečake ranjene na Badnje veče u Gotovuši

Poslanica nemačkog Bundestaga Žaklin Nastić sa na Badnje veče ranjenim mladićima u Gotovuši
Izvor: Kosovo Online

Poslanica nemačkog Bundestaga Žaklin Nastić posetila je danas u Gotovuši kod Štrpca mladiće na koje je na Badnje veče pucao pripadnik Kosovskih bezbednosnih snaga i pozvala na suđenje u skladu sa krivičnim delom, a to je pokušaj ubistva.

Nastić je obišla Stefana i Miloša Stojanovića i informisala se o njihovom stanju posle traumatičnog događaja za veliki verski praznik.

"Nečuveno je da je usred Evrope na pravoslavno Badnje veče na jedanaestogodišnjeg dečaka i 21-ogodišnjeg mladića pucao pripadnik Kosovskih bezbednosnih snaga samo zbog njihove veroispovesti. Nezamisliva je činjenica da se ovaj čovek više ne tereti ni za pokušaj ubistva, već samo za remećenje javnog mira", naglasila je poslanica Bundestaga za Kosovo onlajn.

Počinilac, koji je koristio službeno oružje, sada je samo u kućnom pritvoru i nije čak ni otpušten iz vojne službe, podsetila je ona.

"Ovo me ostavlja bez teksta. Svako ko prizna Kosovo kao demokratsku državu snosi odgovornost da obezbedi njeno funkcionisanje. Ovo nedvosmisleno uključuje osiguranje da ovaj pokušaj ubistva bude predmet suđenja u skladu sa vladavinom prava. Štaviše, postoje dokazi da su verske slobode na Kosovu dovedene u pitanje. Priština ima odgovornost da obezbedi mir, vladavinu zakona i verske slobode za sve građane Kosova", poručila je Nastić.

Ona je istakla da od nemačke vlade očekuje da se jasno izjasni o ovom napadu, kao i o sve češćim napadima na Srbe na Kosovu, i da izvrši pritisak na vladu u Prištini da obezbedi poštovanje ljudskih prava i vladavinu prava za sve na Kosovu.