Nemačka poslanica: Utešne reči Evropske unije dodatno razočarale Balkan 

Renata Alt
Izvor: DW

Poslanica u Bundestagu iz Stranke slobodnih demokrata (FDP) Renata Alt, članica Odbora Bundestaga za spoljne poslove i izvestilac Liberalne poslaničke grupe za istočnu i jugoistočnu Evropu u izjavi za Dojče vele kritikovala je EU zbog stava o proširenju na samitu EU- Zapadni Balkan održanom u Sloveniji, prenosi Reporteri.

„To što zemlje Zapadnog Balkana treba da nastave da budu zadovoljne rečima utehe, dovodi do razočaranja u regionu u pogledu procesa pristupanja. Sa investicionim paketom, EU s jedne strane pokazuje da će nastaviti da se angažuje, ali neće da definiše jasnu evropsku perspektivu, a da ne govorimo o konkretnim obavezama koje te zemlje moraju da ispune. EU na taj način narušava sopstveni imidž", rekla Alt.

Istakla je da će posebno biti teže zemljama koje imaju volju za reformama, poput Severne Makedonije i Albanije. Alt je zatražila da nemačka Vlada i zemlje poput Austrije ubede Francusku da se izgledi za članstvo zemalja Zapadnog Balkana i dalji razvoj EU ne isključuju.

„To svakako ne oslobađa šest zemalja Zapadnog Balkana od odgovornosti da ostvare konkretan napredak u oblasti vladavine prava, slobode medija i borbe protiv organizovanog kriminala. Za EU je važan njen uticaj u regionu, koji osporavaju zemlje poput Kine, Rusije i Turske, kao i stabilnost evropskog kontinenta", rekla je Alt komentarišući zaključke samita održanog u Sloveniji.