Nevzad Ljutfiu izabran za predsednika Nacionalnog saveta Albanaca

Nacionalni savet Albanaca
Izvor: Bujanovačke

Nacionalni savet Albanaca (NSA) danas je konstituisan, a za predsednika je izabran Nevzad Ljutfiu iz Pokreta za demokratski progres (PDP) Šćiprima Muslijua, pišu Bujanovačke.

Za Ljutfiua je glasalo devet od 15 članova Saveta koji uz novog predsednika čine većinu dogovorenu pre elektorskih izbora održanih 7. maja.

Ljutfiu je iz sela Oslare, odbornik je u bujanovačkoj Skupštini, po struci je pravnik, a sa svojih 30 godina postao je najmlađi predsednik Nacionalnog saveta.

U predizbornoj kampanji je najavio da će čim dođe na čelo NSA tražiti da se promeni ime škole "Desanka Maksimović" u Biljači jer je, kako je rekao, uvreda da se tako zove škola u drugom najvećem albanskom selu u bujanovačkoj opštini.

Partija za demokratsko delovanje (PDD), Pokret za demokratski progres (PDP), Demokratska partija (DP) i Demokratska partija Albanaca (DPA) pre izbora potpisale su sporazum o zajedničkom rukovođenju Savetom Albanaca.

U opoziciji je pet članova iz Alternative za promene.

Po sporazumu, predsednički mandat će biti podeljen između Ljutfiua i kandidata PDD-a koji dolazi na čelo saveta posle dve godine.

Dosadašnji šef NSA Ragmi Mustafa iz PDD rekao je ranije da on sigurno neće ponovo biti kandidat svoje stranke za tu funkciju.