Nikaj: Nikada nije bilo sukoba pred medijima poput sukoba Kurtija i Borelja

Bernard Nikaj
Izvor: Reporteri

Član Demokratske partije Kosova Bernar Nikaj kaže da nikada do sada nije bilo javnog sukoba između predstavnika Kosova i EU, kao što se to dogodilo na zajeedničkoj konferenciji za medije kosovskog premijera Aljbina Kurtija i visokog predstavnika EU Đuzepa Borelja, juče u Briselu, prenosi Gazeta ekspres.

Nikaj je istakao da je neslaganje Kurtija sa Boreljom isto što i neslaganje sa Evropskom unijom.

"Pojava nesuglasica na konferenciji za novinare, u početku pokazuje nizak nivo odnosa između EU i Kosova, ali i pokazuje aroganciju druge strane koja je spremna da te nesuglasice iznese izvan nivoa partnerstva saradnje. Ako se sećate, u drugom ili trećem veću Saveta za stabilizaciju nije održana konferencija za novinare samo da se ne bi otkrile duboke nesuglasice koje su postojale unutra, tada između premijera (Ramuša) Haradinaja i visoke predstavnice Mogerini", rekao je Nikaj.

Nikaj je dodao da to pokazuje aroganciju kosvske vlade u odnosu prema Evropskoj uniji.

"Imajte na umu da gospodin Borelj nije pojedinac. On je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku, koga je imenovalo 27 zemalja članica EU. Neslaganje sa Boreljom je neslaganje sa EU, a ne neslaganja sa pojedincem", objasnio je Nikaj.