Nova igra Prištine i Zapada opasna za Srbe: Da se međunarodne snage proglase suvišnim

KFOR
Izvor: Facebook

Ukoliko prištinska vlada Aljbina Kurtija novim Nacrtom zakona proširi ovlašćenja Kosovskih bezbednosnih snaga, vojna policija KBS će dobiti ovlašćenje da hapsi sve pripadnike međunarodnih civilnih i bezbednosnih misija na Kosovu, uključujući i KFOR, ukoliko svojim postupcima krše aktivnosti KBS, piše Sputnjik. 

Koji su to postupci KBS koji bi mogli biti prekršeni, da bi pripadnici KFOR-a, Euleksa ili UNMIK-a bili „ugošćeni“ u nekom od kosovskih zatvora nije navedeno, ali je ova namera vrlo negativno odjeknula među stranim zvaničnicima na Kosovu.

Cilj prištinskog zakona - da međunarodne snage postanu suvišne

Profesor međunarodnog prava i vojni komentator Srđan Perišić smatra da je cela stvar pomalo nejasna, ali sumnja da je potekla iz „američke kuhinje“.

„Amerika je promoter pretvaranja Kosovskih snaga bezbednosti u Vojsku Kosova. Oni ih, uz ostale zemlje, opremaju, obučavaju, ali američka vojska je glavna u tome. Upravo iz tog razloga, što ih prebacuju iz KBS u Vojsku, oni ovim izmenama zakona žele da poruče da je misija Kfora suvišna na Kosovu“, smatra profesor Perišić.

Drugim rečima, dodaje sagovornik Sputnjika, šalju poruku da Kosovo kao država ima svoju vojsku i da je KFOR suvišan kao vojna misija. Ovim je ista poruka upućena i civilnim misijama UNMIK i Euleks, koje dole obitavaju.

„Sama Priština će odrediti koje će pojedinačne vojne snage ostati na Kosovu van misije KFOR-a. Pretpostavka je da su to Amerikanci, Hrvati i možda Nemci, uz još neke države“, uveren je Perišić.

Amerika bi da zaokruži stvaranje vojske Kosova

Dakle, cela stvar se vrti oko toga de se pre svega KFOR kao misija UN, uz ostale međunarodne civilne i bezbednosne snage, proglasi suvišnim na Kosovu.

„Zapadnim strukturama na čelu sa Amerikom bitno je da se instalira Vojska Kosova koja defakto postoji, ali ne i de jure i koja će biti jedina priznata vojna snaga na Kosovu, ali i među državama koje su priznale Kosovo. U prevodu, NATO je taj koji želi da se reši misije KFOR, jer bi NATO ostao prisutan na Kosovu kroz snage koje bi dole ostale van misije KFOR-a, uz saglasnost Prištine. Dakle, u drugom formatu koji bi verovatno nastao bilateralnim sporazumima između vlade Kosova i NATO-a, ili Amerike, Zagreba i tako dalje“, uveren je Perišić.

Hrvati najavili kamp mimo Kfora

On podseća da je Hrvatska nedavno najavila izgradnju vojnog kampa van misije KFOR-a, uz povećanje brojnog stanja njihovih vojnika. Amerikanci imaju Bondstil i sad samo treba videti koja će ta treća država, članica NATO-a, dobiti „pravo“ da obitava na Kosovu i Metohiji.

Nacrt zakona će od 9. septembra do 29. septembra biti u fazi konsultacija. Podsećanja radi, Srbija je u maju ove godine najavila da će jedna od velikih sila uskoro krenuti u zvanično traženje povlačenja snaga KFOR-a i UNMIK-a sa Kosova. Tom prilikom nije navedeno o kojoj sili je reč, ali je rečeno da su u pitanju obaveštajni podaci iz zvaničnih izvora.

Miodrag iz Peći
16. Septembar 2021.
Po ustavu Kosova ni jedn zakon štetan po srpsku zajednicu ne može biti usvojen ako za njega ne glasaju 2/3 +1 to jest 7 poslanika srpske zajednice. Trenutno poslanički klub Srpske Liste ima 11 pislanika.
FPodvorica
17. Septembar 2021.
KFOR je odradio svoju misiju i sada je suvišan !!
Jedini,aktivni i aktuellni bezbednosni organ je Srmija SAD-a i NATO kao i OS Republike Kosovo