Nova runda mirovnih pregovora Jermenije i Azerbejdžana danas u Vašingtonu

Vasington
Izvor: Tanjug

Jermenija i Azerbejdžan održaće novu rundu razgovora u Vašingtonu kako bi pokušali da normalizuju odnose, rekao je portparol ministarstva Jermenije, prenosi B92.

Tenzije između dve zemlje ponovo rastu oko spornog regiona Nagorno-Karabaha, gde su raspoređene ruske mirovne snage 2020. da okončaju rat, drugi zbog kojeg su se Jermenija i Azerbejdžan borile oko te enklave, od raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Planinski region je međunarodno priznat kao deo Azerbejdžana, ali uglavnom je naseljen etničkim Jermenima.

"Ministar spoljnih poslova Jermenije Ararat Mirzojan od 30. aprila boraviće u radnoj poseti Vašingtonu. Predviđena je sledeća runda razgovora o sporazumu o normalizaciji odnosa između Jermenije i Azerbejdžana", napisala je portparolka Ani Badaljan na Fejsbuku.

Azerbejdžan nije odmah potvrdio sastanak.

Uprkos godinama pokušaja da posreduju između njih, Jermenija i Azerbejdžan tek treba da postignu mirovni sporazum koji bi rešio otvorena pitanja kao što su demarkacija granice i povratak zatvorenika.

Azerbejdžan je prošle nedelje postavio novi kontrolni punkt na putu za Karabah, koridor Lačin, što je potez koji je Jermenija nazvala flagrantnim kršenjem primirja iz 2020.