Novaković: Kurti nameće teme u dijalogu tako što stalno izaziva krizne situacije

Igor Novaković
Izvor: Kosovo Online

Igor Novaković iz Centra za međunarodne i bezbednosne poslove ocenjuje da kosovski premijer Aljbin Kurti sve vreme nameće teme u dijalogu tako što stalno izaziva krizne situacije koje, onda, u okviru tog procesa moraju da se rešavaju. Izrazio je bojazan da zbog toga Zajednica srpskih opština neće doći na dnevni red u dijalogu, ali ni dok Kurti ne potvrdi svoju dominaciju na parlamentarnim izborima, a možda, kako kaže, ni tada.

Novaković primećuje da nakon sukoba u Banjskoj, Zapad ne može na adekvatan način da nametne Kurtiju prioritete u dijalogu i ubrza proces formiranja ZSO.

"Kurti to radi sve vreme, ali sada ima mnogo odrešenije ruke nakon onoga što se desilo u Banjskoj zato što je vrlo teško Zapadu da kaže: 'izvini, postoje određeni prioriteti u dijalogu'. Vrlo je očigledno da Priština stalno skreće pažnju na ovu temu, dok s druge strane Beograd, bar iz njihove vizure, nije ponudio adekvatne odgovore šta se desilo u Banjskoj", rekao je Novaković za Kosovo onlajn.

On ocenjuje da se pitanje formiranja ZSO neće tako brzo naći na stolu.

"Meni se čini da je cilj da ona uopšte ne dođe na dnevni red, barem ne pre izbora na Kosovu, dok Kurti ne potvrdi svoju dominaciju, ali pitanje je da li će i tada", naveo je Novaković.

Podseća da je nakon Briselskog sporazuma ZSO trebalo da bude implementirana u roku od šest meseci, ali nije upravo zbog protesta koje je organizovao Kurti. Upozorava da je moguće da se pitanje ZSO nikada i ne reši do kraja.

"Ovo nije ništa novo i ja mislim da to pitanje nikada do kraja neće biti sprovedeno i da je vrlo moguće da će se ići ka nekim alternativnim rešenjima ili nekoj vrsti daljeg zamrznutog konflikta", zaključio je Novaković.