Novinarka CNN-a Bjanka Nobilo u dva minuta objasnila vek dešavanja na Kosovu

Novinarka CNN Bjanka Nobilo
Izvor: Twitter

Novinarka CNN-a Bjanka Nobilo, u objavi na Tviteru pod nazivom "Šta se krije iza tenzija između Srbije i Kosova i nasilnih sukoba na Kosovu ove nedelje", pokušala je da objasni genezu tog problema.

Ona je istakla da je do novih sukoba došlo pošto su albanski gradonačelnici na, većinsko srpskom severu, pokušali da uđu u opštinske zgrade posle izbora koji su bojkotovali Srbi.

"Kosovo je jednostrano proglašena država, koju Srbija odbija da prizna. Kosovsku državnost priznaje mnogo zemalja, ali ne svi, pre svega je ne priznaju Srbija, Rusija, ali ni Kina, Grčka, Španija. Etnički sastav Kosova je 90 odsto Albanci i 10 odsto Srbi, ali taj podatak se mora prihvatiti s rezervom jer Srbi bojkotuju popis", navela je Nobilo.

Ona je kazala da Srbi u Kosovu vide svoju kolekvu, a tako to čini i teniser Novak Đoković.

Objasnila je značaj Kosovske bitke za Srbe, kao i da se na Kosovu nalazi mnoštvo manastira.

Ukazala je da je posle Prvog svetskog rata Kosovo postalo deo Jugoslavije, iako su Albanci sa Kosova želeli ujedinjenje sa Albanijom, a kada se raspala Jugoslavija ponovo su oživele te težnje i došlo je do rata.

"Kosovski Srbi koncentrisani su na severu i oni odbijaju prištinske vlasti i zato su bojkotobali izbore, pa su izabrani albanski gradonačelnici. Pokušaj tih gradponačelnika da uđu u opštinske zgrade doveo je do nedavnih sukoba", podvukla je ona u objašnjenju kosovskog problema u dva minuta.

Inače Nobilo je nedavno intervjuisala premijera Kosova Aljbina Kurtija o ruskoj invaziji na Ukrajinu i uticaju na Kosovo.

Na svom Tviter profilu ona često objašnjava genezu kriza u svetu.