Novo Brdo: Samoopredeljenje podržalo predlog DSK da se udruže protiv Srpske liste

Abdilj Gaši
Izvor: Ekonomia Online

Pokret Smoopredeljenje i Demokratska partija Kosova spremni su da ponude kandidata za gradonačelnika u opštini Novo Brdo iz civilnog društva, koji bi predstavljao sve Albance u toj većinski srpskoj opštini, prenosi Ekonomija onlajn.

Za razliku od Demokratskog saveza iz čijih je redova aktuelni zamenik gradonačelnika Bajruša Imerija, predsednik ogranka Pokreta Samoopredeljenje na Novom Brdu Abdilj Gaši izjavio je da su spremni da prihvate predlog DSK za kandidata za gradonačelnika.

"Pokušali smo da okupimo sve političke subjekte, uključujući i DPK, koji je u lokalnoj upravi, ali nismo našli na spremnost jer imaju za cilj da budu moćniji u opštini", rekao je Gaši.

Dodao je nisu potpisali nikakav sporazum sa DPK, ali da su dobili podršku te partije.

„Nismo postigli konsenzus oko kandidata, ali smo videli i spremnost DPK da pronađe kandidata. Samoopredeljenje je ponudilo saradnju sa svim političkim subjektima“, rekao je Gaši.

Naglasio je da je Samoopredeljenje spremno da sarađuje sa svim albanskim strankama u opštinama sa srpskom većinom kako bi se suprotstavilo Srpskoj listi, koju njegova stranka smatra „produženom rukom Beograda“.

Miodrag iz Peći
12. Avgust 2021.
Srpska Lista je autohrona srpska stranka stvorena na KiM za koju glasa 99% srpskog biračkog tela. Srpske Liste nema na republičkim izborima u Srbiji ili bilo gde u srpskim zemljama.
Naprotiv, samopredeljenje je sranka koja učestvuje na izborima u susednoj Albaniji i ustvari je produžena ruka Ilira Mete predsednika svih Albanaca. Izgleda će se ideja koja nije izvorno srpska već albanska Rugovina. Srbi će po tom receptu organizovati jedinstvene Srpske Liste u svim sredinama gde su Srbi ugroženi, najpre u Crnoj Gori i Hrvatskoj pa i u Bujanovcu i Preševu.
Slobodan mislioc
13. Avgust 2021.
Miodraže da li iskreno verujete u ovo što ste napisali o Srpskoj listi? Da li je to ono što je najbolje od nas Srba na Kosovu? A o podršci od 99% ne bih dodatno komentarisao...
Miodrag iz Peći
13. Avgust 2021.
@ Sloboda... Da, iskreno verujem (zato što je SL moje čedo, pisao sam već, da ove naše komentare ipak neko čita, naime, kada je famozno "Pismo kosmetskih Srba potpisalo njih preko 40.000", svuda gde sam mogao sam govorio da samo sa Jedinstvenim Srpskom Listom možemo nešto uraditi i da kroz institucije sistema nešto i uradimo za Srbe koji tamo žive a ne da "Kajmak" ubiraju šačica "Profesionalnih Srba" pout Rade Trajković, Petrovića i onog "Ljuljete Popuši"... ) i sa prvobitnih 4-5 hiljada glasaova za SL aritmetičkom progresijom SL je napredovala da bi na prethodnim izborima i pored svih opstrukcija imala oko 50.000 glasova i sa kosovskog političkog neba izbrisala Limaja, Pacolija, čak i Haradinaja koji je u postizbornim mućkama i krađe srpskih glasova ipak ostao u parlamentu i ipak ima svega 6 poslanika a poslanički klub Srpske Liste 11. Kolika je moć jedinstvene Srpske Liste govori i sam Kurti, koji kaže dok je SL nema ni govora ujedinjenja sa Albanijom. SL nije dozvolila formiranje Vojske Kosova već je ostavljen rok od 10 godina (valjda očekujući da će do tada nestati Srba i Srpske Liste) za transformaciju KBS u VK. SL praktično drži na "Kratkom povodcu" Kurtija i njegovu vladu, pa i ako ima samo jednog ministra ujedno i potpresednika vlade, morao je da kompezuje sa tri potpresednička mesta iz poslaničkig kluba SL a za izglasavanje budžeta su uslovili ukidanje taksi na geadevinske blokove iz Srbije i vraćanje penziske socijale sa 30% uvećanja.
Uostalom, šta sve ovo pričam (pišem) kada sami Albanci prave svoje "Albanske Liste" ne bi li u sredinama gde suvereno vlada SL makar malo poljuljala Srpsko Jedinstvo. U Bujanovcu su npr. uspeli jer su srpske partije bile uljuljkane navodnim dogovorima sa Albancima o podeli vlasti.
Uostalom znate li onu maksimu srbomrzaca: "Ne daj Bože da se Srbi slože" i noćnu moru: "Samo Sloga Srbina Spašava".