Novosti: Četiri države koje su povukle priznanje Kosova iz Afrike i iz karipskog regiona

Kosovo u 2021
Izvor: Reporteri

Samo dan nakon što je ministarka spoljnih poslova u Prištini Donika Gervala podnela zahtev za članstvo Kosova u Savetu Evrope, Beograd je obelodanio da su četiri zemlje povukle priznanje Kosova, a reč je o državama iz Afrike i iz karipskog regiona, pišu Novosti.

Amerika i Velika Britanija prednjače u lobiranju kako bi se izdejstvovala nova priznanja Kosova, a u pružanju pomoći Prištini da zaokruži svoju nezavisnost ne zaostaje ni zvanična Ankara, saznaju "Novosti".

Pre uvođenja moratorijuma na lobiranje za novim otpriznavanjima Kosova, čak 18 država povuklo je priznanje Kosova. 

Sa ove četiri nove države, odnos snaga u Ujedinjenim nacijama znatno se popravio u korist Srbije, pa tako od 193 članice 88 priznaje Kosovo, čak 100 ne priznaje, dok se pet zemalja nalazi u fluidnoj poziciji, odnosno uglavnom priznaju Prištinu, ali više ne glasaju u njenu korist.

Beograd će nastaviti da se žestoko bori i radi na otpriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, a "u rukavu", kako pišu Novosti, ima još najmanje 10 zemalja koje su spremne to da učine.

Prištinska "ofanziva" na međunarodna tela, kako sada stvari stoje, neće se zaustaviti na Savetu Evrope, već će sledeća "meta" biti Partnerstvo za mir (PzM). Potencijalno potpisivanje ovog sporazuma značio bi najviši stepen saradnje sa NATO članicama, a Priština je za ovaj korak već dobila podršku od SAD. Ulaskom u PzM, Priština bi se približila korak ka NATO, što ne bi odmah po Srbiju donelo ozbiljne bezbednosne i vojne posledice, ali bi svakako doprinelo dizanju tenzija u regionu.

PzM je program bilateralne saradnje između NATO i pojedinačnih država koji se bazira na načelima dobrovoljnosti, fleksibilnosti i transparentnosti i čiji je i Srbija član. Reč je o međunarodnom sporazumu koji, između ostalog, uključuje i političke odluke, ali koji ne predstavlja sistem kolektivne odbrane. Kako trenutno stvari stoje, a kako su podsetili i u sedištu NATO, za prijem Kosova potrebna je saglasnost svih država članica Alijanse, što u ovom trenutku deluje malo izvesno jer se među njima nalaze četiri koje ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.