Novosti: Zapad ćuti dok se uveliko zida "velika Albanija"

kosovo i albanija
Izvor: Gazeta Express

Dok se na svaki vid saradnje Beograda i Banjaluke naroguše i obruše na Srbiju, zapadni centri moći ostali su i gluvi i nemi na poslednje otvoreno demonstriranje planova Prištine i Tirane da izbrišu postojeće granice i dosanjaju san o "velikoj Albaniji", prenose Novosti. 

Tako se niko ni iz evropskih zemalja, ni iz Brisela ni Vašingtona, nije oglasio zbog toga što je obeležavanje 110. godišnjice nezavisnosti Albanije proteklo u znaku velikoalbanskog političkog dekora, koji je bio detaljno isplaniran.

Najpre je u nedelju 27. novembra u Tirani održana zajednička sednica albanskog i kosovskog parlamenta, a premijeri Edi Rama i Aljbin Kurti slali su udružene poruke o "borbi za zajednički dom svih Albanaca". Zatim je juče zgrada Skupštine Kosova osvetljenja bojom albanske zastave, a Kurti je zajedno sa predsednicom Vjosom Osmani, predsednikom parlamenta Gljaukom Konjufcom i albanskim zvaničnicima na Trgu zastave u Valoni prisustvovao podizanju albanske zastave, povodom albanskog nacionalnog praznika Dana zastave koji se obeležava 28. novembra.

Predsednik Albanije Bajram Begaj nastavio je sa "guranjem prsta" u oko Beogradu, poručivši tom prilikom da će "Albanija biti glas Kosova kad god bude potrebno". 

"Imamo obavezu prema našoj braći Albancima na Kosovu, u Severnoj Makedoniji, u Crnoj Gori, u Preševskoj dolini i u dijaspori da ispunjavamo naše svete i nacionalne obaveze", rekao je Begaj.

Provokacija nije manjkalo ni na jugu centralne Srbije. Na zdanju opštine Bujanovac i sedištu Nacionalnog saveta albanske manjine, takođe, osvanula su albanska obeležja. Predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi lično je postavio albansku zastavu na balkon iznad ulaza u Opštinsku upravu, što su aplauzom pozdravili odbornici i funkcioneri vladajuće albanske većine.

Nekadašnji šef diplomatije Vladislav Jovanović kaže za "Novosti" da je sve ovo deo politike zaokruženog konstantnog pritiska na Srbiju, da psihološki oslabi, da popusti njena volja i uverenje da će moći da zadrži Kosovo.

"S jedne strane Kurti neprekidno provocira Srbiju da istrči u tzv. sivu zonu i reaguje oštrije na provokacije, a s druge Zapad gura misteriozni plan za KiM, nagoveštavajući kraj krajeva, odnosno prijem Kosova u Ujedinjene nacije i završetak procesa pregovaranja o normalizaciji odnosa početkom sledeće godine. Međutim, to je račun bez krčmara, jer Kosovo po svim međunarodnim postulatima i normama nije nikakva nezavisna država već integralni deo Srbije, koja je sa KiM i ušla u UN. Zapad na sve ovo ćuti jer i oni i Albanija i tzv. Kosovo vode istu igru isrcpljivanja Srbije. Njihovoj strategiji odgovara da naša zemlja bude što manja, zato im i ne smetaju velikoalbanske aspiracije, ali im smeta svaka bliskost Srbije i Srpske, za koju smatraju da su je definitivno stavili u 'odeću' BiH i tako joj poništili pravo na samoopredeljenje", rekao je Jovanović.

Zbog isticanja albanske zastave policija godinama unazad podnosi prekršajne prijave protiv Mustafe, službenika i direktora javnih ustanova, koji su kažnjavani novčano za prekršaj Zakona o izgledu, upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije. Po Zakonu o nacionalnim manjinama, zajednicama je dozvoljeno korišćenje nacionalnih simbola, ali ne identičnih simbolima matične države.