Petković: Zapad razumeo da je neophodno uložiti pritisak na Prištinu kako bi se zastalo sa suludim odlukama Kurtija

Petar Petković
Izvor: Print Screen

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je gostujući na RTS da je važno i značajno što je međunarodna zajednica razumela molbu predsednika Vučića da je neophodno da zapad uloži neophodni pritisak na Prištinu kako bi se zastalo sa suludim odlukama Kurtija".

Petković je naveo da se "predsednik Vučić borio u Briselu da sačuvamo mir, kako bi našoj deci ostavili bolju budućnost a ne zamrznuti konflikt".

"Situacija je bila veoma napeta. Predsednik Vučić je bio spreman na kompromisna rešenja. Nismo se dogovorili, jer je Kurti sve vreme insistirao na tome kako ga interesuje samo puna normalizacija odnosa koja ima međusobno priznanje kao centralni deo dogovora. To su njegove želje i to ne postoji u dijalogu", rekao je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM je istakao da smo "prihvatili više predloga i kompromisa".

"Kurti kaže da za njega ne važi Rezolucija 1244. Bili smo spremni da prihvatimo predlog i ne izdajemo nove tablice, a da Priština suspenduje svoju odluku. Kurti insistira na nečemu što nije međunarodno pravo. Želeo je da iskoristi dijalog da bi pokazao da ne želi ni o jednom pojedinačnom pitanju da se dogovara, već želi da razgovara o međusobnom priznanju i da pitanje ZSO ne želi da sprovede, što je obaveza Prištine. Za nas je crvena linija da Kosovo uđe u UN, to ne prihvatamo.

Kada je u pitanju razgovor sa Srbima sa Kosova, Petković kaže da su "tokom cele večeri, a i jutros posle dva sata, trajail razgovori pred Vučiča sa srpskim narodom sa KiM".

"On uvek razgovora sa njima, Srbija je uvek uz njih i nećemo dopustiti da neko proganja naš narod na KiM. Pogrom i Oluje se neće ponoviti. Zamolio ih je sve da gledaju da sačuvaju mir, da učine sve što je do njih da svojim ponašanjem, svojim stavom ne budu strana koja će biti okrivljena i da daju povoda Kurtiju da napada naš narod".