Obradović: Bez odlaganja odbaciti francusko-nemački predlog

Boško Obradović
Izvor: Kosovo Online

Lider pokreta „Dveri“ Boško Obradović pozvao je danas, na vanrednoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu, da zaključak sednice treba da bude bez odlaganja i u celosti odbacivanje francusko-nemačkog predloga.

Obradović je kazao da se Srbija nalazi pred dramatičnim i sudbonosnim trenutkom.

„Lažna država Kosovo nije nezavisna država, ne priznaje je više od polovine zemalja sveta, dve trećine čovečanstva, pet država EU, a 27 zemalja sveta je povuklo priznanje. Ne vidimo nijedan razlog zašto prihvatiti zapadni ultimatum. Očito se njima žuri da Srbija prizna Kosovo i da uđe u UN, jer jedino tako može postati međunarodno priznato. Dok se neko iz Srbije ne saglasi s tim i Kosovo ne može ući u UN i ne postoji nezavsinost Kosova“, podvukao je on.

Istakao je da se traži Srbin na čelu države koji će prihvatiti to i to je suština sporazuma.

„Suština je da li ćemo da prihvatimo novi zapadni ultimatum i krenemo putem njegove primene, prekršiti Ustav, Rezoluciju UN 1244, i sami se u miru odreći dela naše državne teritorije. Da li će ova generacija Srba počiniti takav čin odricanja od svoje svete zemlje“, naglasio je Obradović.

Zatražio je da se pred skupštinu stavi jednostavno pitanje „da li ste za potpisivanje novog zapadnog ultimatuma i priznanje koje iz njega proističe ili ste protiv“.

Ukazao je da je predsednik Srbije, na Jovandan, nakon sastanka sa zapadnom petorkom, izgovorio rečenicu koja je razlog za njegovo razrešenje, a to je da je Srbija spremna da prihvati taj koncept i radi na implementaciji predloženog sporazuma.

„Vi niste Srbija i ne možete da ikada da izjavite da će Srbija biti spremna da radi na implementaciji sporazuma kojim kršite Ustav, priznajete nezavisno Kosovo. Taj sporazm znači kapitulaciju Srbije. Ovde nije pitanje šta je posledica našeg nepotpisivanja, već šta je posledica potpisanja. Posledica je, braćo Srbi sa Kosova i Metohije, da ćete biti ostavljeni u nezavisnom Kosovu, da ćete postati dijaspora. Još više će vam bezbednost biti ugrožena“, naglasio je on.

Obradović je rekao da i ZSO ima za cilj da Srbi na Kosovu postanu dijaspora i budu prepušteni nezavisnom Kosovu.

Rekao je da postoji alternativna politika tome, i predstavio „Svetosavski proglas za spas KiM“, koji je, kako je preneo, potpisalo 200 uglednih ličnosti među kojima su bivši predsednik Vojislav Koštunica, poznati reditelj Emir Kusturica i mnogi drugi.

“Svetosavski proglas upozorava da bi u slučaju poklanjanja Kosova nestala Srbija za kratko vreme, NATO bi ispostavljao nove zahteve i ultimatume. On sadrži poziv da bez odlaganja i u celosti treba odbaciti zapadni ultimatum“, objasnio je Obradović.