Odalović: Brisel ima instrumente da natera Prištinu da formira ZSO

Veljko Odalović
Izvor: Tanjug

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović istakao je da Srbi nikada ne bi ušli u takav aranžman, formirali opštine da nisu verovali u Briselski sporazum i dodao da Brisel može da natera Prištinu da ispuni svoje obaveze.

Odalović je za RTS objasnio da je ZSO prvih šest tačaka Briselskog sporazuma i da je ona bila planirana da se formira posle izlaska Srba 2013. na izbore koje je Srbija podržala.

"Srbi nikada ne bi ušli u takav aranžman, formirali opštine i bili deo tih institucija da nisu verovali da će Briselski sporazum napraviti okvir jednog kolektivnog zajedničkog funkcionisanja u oblastima koje su definisane tim sporazumom. To je nešto što je Priština tumačila kako je tumačila", naglasio je Odalović.

Dodao je da je ustavni sud Kosova dao sebi za pravo da ocenjuje principe koji su bili dogovoreni između Beograda i Prištine na kojima je trebala da bude formirana ZSO i on ih proglasio neustavnim, a bio je nenadležan.

Odalović smatra da briselska administracija ima instrumente i može da natera Prištinu da uradi ono što su prihvatili i što je njihova obaveza i da onda, kako je rekao, idemo dalje.

Dolazak Lavrova potvrda dobrih odnosa

Odalović je istakao da je poseta šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova 28. i 29. oktobra upravo da bi se potvdrio kontinuitet dobrih odnosa i politike i neutralisale razne spekulacije proteklih dana o odnosima Srbije i Rusije.

"Ono što je veoma važno da jedan ovako visoki zvaničnik prilikom posete Beogradu potvrdi ono što mi veoma dobro znamo da je Rusija neko ko je naš strateški partner i neko s kim nemamo nikakvih problema. Naš plan je da nadograđujemo naše odnose i svaka poseta Lavrova ili predsednika Vladimira Putina donese upravo novi kvalitet odnosa”, rekao  je Odalović.

Dodao je i da agenda za razgovore još nije završena. Naveo je da će se u svakom slučaju razgovarati o budućim i spoljnopolitičkim i privrednim temama koje su vrlo važne, jer je Rusija ovde prisutna, ona je neko, kako je naglasio, na koga se oslanjamo, da razmenimo informacije u vezi s Kosovom, očekivanja i Vašingtonskog i Briselskog sporazuma.

Kosovo tema i Bajdena i Trampa

Komentarišući navode predsedničkog kandidata SAD Džoa Bajdena da Tramp ima "neurovnateženi pristup prema Srbiji i Kosovu", Odalović je istakao da je Kosovo kao tema prisutna i kod jednog i drugog predsedničkog kandidata.

"I nama je važno da znamo ko je Bajden, njegov plan za Kosovo je plan Klintonove administracije iz devedesetih godina i znamo šta su radili, kakav su scenario pravili da naprave jednu kvazi državu na prostoru Srbije. Nemam uopšte dilemu da, ako pobedi, da će nastaviti s tim kontinuitetom i sada pretpostavke da li je taj tekst tačan, nebitno je, Bajden to misli", rekao je Odalović.

 

zko
19. Oktobar 2020.
nikad nece desiti a za evropu nek ide gde hoce nikad vise samo za sangjak i presevo mozemo da pricamo