Odalović: Deklaracija o nestalima deblokiraće proces i omogućiće pretragu lokacija

Veljko Odalović
Izvor: RTS/Print Screen

Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović ocenio je danas da je usvajanje Deklaracije o nestalim licima velika stvar, jer će omogućiti nastavak procesa i pokretanje rada na terenu, pretraživanje lokacija na kojima će se izvršiti provere.

Odalović je za RTS istakao da je usvajanjem Deklaracije dogovorena velika stvar u toj oblasti, a to je da se deblokira proces.

On je rekao da je Aljbin Kurti blokirao taj proces.

"Ako na prištinskoj strani bude postojala spremnost da ono što je potpisala implementira, vrlo brzo možemo ući u nastavak procesa i krenuti da radimo na terenu, da pretražujemo lokacije na kojima će se, prema informacijama koje pominje i Priština, izvršiti provere", objasnio je Odalović.

Rekao je da je da je najgora stvar da postoje informacije o mogućoj lokaciji masovne grobnice, a da se ona ne pretražuje.

To je, dodaje, važna stvar celog ovog procesa.

Ocenio je pozitivnim odluka da se formira zajednička komisija, na čelu sa EU, sa predstavnicima Beograda i Prištine i Međunarodnim komitetom crvenog krsta, koji inače predsedava radnom grupom koja se bavi nestalim licima.

"Da i to bude nešto što će biti dodatna podrška, jer nam vetar u leđa treba, zbog ogromnog broja arhiva koji su izneli međunarodni predstavnici koji su bili u različitim misijama, da budu dostupni Prištini i Beogradu, da u njihovim pretragama vidimo da li imamo informacije o potencijalnim lokacijama", dodao je on.

Istakao je i da porodice u tome imaju značajniju ulogu.

Podsetio je da je Aleksandar Vučić u Briselu rekao da je potrebno svega 24 sata od prijave lokacije, o postojanju grobnice, da Srbija bude na lokaciji, pozove Prištinu da zajedno, transparentno, pretraže, ali i da se od Prištine traži isto.

Upitan za otpor Prištine Specijalnom sudu, rekao je da ga to ne iznenađuje, jer je Kosovu najveći problem suđenje u Hagu, otvaranje grobnica, pošto to ruši mitove o OVK.

„Ono što se dešava u Hagu na jasan način pokazaće sliku kakva je bila OVK. Ne sudi se nekom ubici, kriminalcu, psihopati koji je ubio porodicu Šutaković, već liderima OVK. Taj mit se ruši. Njihov otpor prema svemu što dolazi biće sve veći“, objasnio je Odalović.

On je kazao da ga brinu svedoci i izrazio nadu da će se Sud ponašati odgovornije i ponuditi adekvatnu zaštitu svedocima.

Ukazao je da Ramuš Haradinaj nije proglašen krivim zbog nestanka svedoka, i da će i sada postojati isti scenario.

Odalović je istakao da je važno da se proces nastavi i da se podignu nove optužnice, podsećajući da je od 145 ilegalnih logora obuhvaćeno samo 44.

„Za nas je to važno jer su mnoga nestala lica bila zatvorena upravo u tim logorima“, objasnio je on.

Preneo je da je jedan visoki zvaničnik iz Prištine jednom prilikom rekao „šta očekujete od nas, da otvorimo grobnice i šta to onda govori o onama“.

U vezi ZSO naglasio je da je odbijanje uspostavljanja politika Kurtija koju promoviše od kada je ponovo izašao na javnu scenu.

„Bio je prvi ko je bio vrlo glasan protiv Ahtisarijevog plana, koji je već u konturama postavio ZSO time što predviđa formiranje opština sa srpskom većinom za koje važe posebna prava i nadležnosti. To je ono što Kurti neće, ali moraće da uradi. Ovo što se dešava je novo bežanje od ove teme“, podvukao je on.

Podsetio je da su međunarodna zajednica i EU garant svega toga i da bežanje Kurtija od obaveze samo govori o njegovom odnosu prema Srbima, njihovoj integraciji.