Odalović: Ispunjenje zahteva Srbije osnov za povratak dijalogu

Veljko Odalović
Izvor: © Kosovo Online

Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović izjavio je danas da je ispunjenje zahteva Srbije da se puste uhapšeni Srbi, da se povuku kosovski specijalci sa severa Kosova i da se formira Zajednica srpskih opština neophodno za deeskalaciju i da je dobra osnova za vraćanje dijalogu Beograda i Prištine, prenosi RTV.

"Ne znam čemu ovi sastanci više vode i koliko imaju smisla, jer je očigledno da autoritet onih koji pozivaju predsednika Vučića i Aljbina Kurtija takav, da ne možemo očekivati ništa. Opet će to biti još jedan, duboko verujem, promašen i prazan sastanak" rekao je Odalović za Tanjug.

On kaže da predsednik Srbije Aleksandar Vučić mora da se ponaša odgovorno i da je njegova odluka da razgovara sa visokim predstavnikom EU Đuzepom Boreljom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom nešto što će biti još jedan pokušaj da ih pozove da urazume Aljbina Kurtija, kako bi sve što se očekuje moglo da da neke rezultate i da se implementira sve što je dogovoreno.

Govoreći o ubistvu Olivera Ivanovića, Odalović kaže da ima mnogo onih kojima odgovara da Srbija ne učestvuje u postupku i istrazi za to ubistvo, jer "Srbija može da ima mnogo interesa i može mnogo da učini kada je istraga u pitanju".

Prikupljeno je i dosta dokaza, rekao je on, ali ističe da je očigledno da Prištini, a i nekim međunarodnim centrima, ne odgovara da se ova priča zatvori, jer bi to eventualno otkrivanje ubice dovelo do nalogodavca, a nalagodavac je, smatra on, sasvim sigurno neko ko ima duboko političku pozadinu.