Odalović: Priština, kao i Zagreb, na sve načine opstruira rešavanje pitanje nestalih Srba

Veljko Odalović
Izvor: Print Screen/YouTube - Press centar UNS

Predsednik komisije za nestala lica Veljko Odalović rekao je danas, na konferenciji povodom Međunarodnog dana nestalih, da Prištinu, kao ni Zagreb ne zanimaju srpske žrtve sukoba i rade po istom modelu, kako bi na sve načine opostruirali rešavanje pitanja nestalih Srba.

Odalović je na skupu održanom Pres centru UNS u Beogradu rekao da godinu dana od poslednje konferencije, na Međunarodni dan nestalih, ne može da se pohvali rezultatima, i da je za to vreme bilo samo tri idntifikacije nestalih lica na teritoriji BiH, što kako kaže, ukazuje na to da se proces rešavanja pitanja nestalih lica nalazi u jednoj kritičnoj fazi.

Ocenjuje da je to samo nedostatak političke volje vlasti u rgionu, koje imaju obaveze međunarodnim sporazumima, naročito Zagreba i Prištine, da se proces odvija civilizacijski i humano.

"O srpskim žrtvama se ne govori, ne pominju se u Zagerebu, ni na Kosovu, što vidimo po izjavama Aljbina Kurija, a srpske žrtve su marginalizovane i u BiH. Mi imamo legitimno pravo da gde god je bilo koja žrtva ubijena, stradala ili sahranjena da se njom bavimo. Na prostoru KiM ne žele time da se bave, Kurti i vlasti u Zagrebu, jednostavno, ne žele time da se bave", rekao je Odalović.

Naveo je da je 980 idetifikacija bilo u 20 zadnjih godina kada su u pitanju srpske žrtve i srpske liste traženja u Hrvatskoj, a u zadnjih pet godina svega 35, što je, naglašava, svega sedam godišnje u proseku.

Sa druge strane on ističe da je na Kosovu bilo ukupno 382 identifikacije, a da ih je u poslednjih deset godina samo 30.

"To govori samo o otklonu onih koji treba da se radi i što je obaveza. A za to vreme Srbija se suočila sa izmeštenim grobnicama i svaku lokaciju koja je pokazana, proverena je i istražena i tamo gde smo našli ostatke, izvršili smo eshumaciju i predali porodicama. Odgovorno smo se suočili kao odgovorna džava sa tim problemom, a samo tražimpo da i ostali imaju takav pristup", kazao je Odalović.

Prema njegovim rečima 481 telo je rečnim tokovima doplovilo Savom i Dunavom u Srbiju  i svako su srpski nadležni organi eshumirali u prisustvu i prdstavnika hrvatske i bosanske komisije. 

Odalović ističe da su mrtvačnice u Hrvatskoj pune i da tamo ima više od 950 tela od čega je najmanje 400 srpskih tela, dok je u mrtvačnici u Prištini više od 350 tela, od čega je je najmanje 80 srpskih tela.

"Nemamo pristup ni jednoj ni drugoj mrtvačnici, ali imamo blokadu od strane Prištine čitavog procesa u Briselu, kada se u dobroj veri i nameri prišlo ovom procesu da bi dobio snagu u Briselu. Tamo smo doživeli totanu blokadu i usaglašena Deklaracija je bilo svetlo koje smo podelili sa vama i verovali smo da će se po tome postupati. Tri sastanka smo imali posle toga u Briselu gde Priština neće da razgovara o zajedničkom planu, aktivnostima i komisiji da nastavimo da radimo onako kako je Deklaracijom napisano," rekao je  Odalović.

Briselskim i Vašingtonskim sporazumom se niko ne bavi, kaže Odalović, ističući da je to nedostatak volje međunarodne zajednice da se odupre pred Aljbinom Kurtijem ili „nekim drugim tamo Aljbinom Kurtijem“.

Pitanje nestalih, ukazuje Odalović je pitanje kojih se vlasti u Prištini i međunarodna zajednica seti na današnji dan ili kada je potrebno da se to pitanje iskoristi kao pritisak na Srbiju.

"Tražimo da nas naše kolege pozovu kada sprovode akcije kao što i mi to radimo, to su obaveze koje su preuzele države. Da imamo jedan odnos kakav je zapisan, potpisali smo obaveze. Ovo pitanje ili će početi da se rešava ili da se gubi", upozorava Odalović ističući da za pitanje nestalih moraju da se uključe sudovi i tužilaštava u regionu.

Podsetio je da je zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi izjavio da Priština neće da otvara grobnice sa srpskim žrtvama jer će to biti dokaz njihovih zločina.

Sa druge strane, pojašnjava, da proces rešavanja pitanja nestalih u Hrvatskoj blokira "njihov zahtev za nekakvim informacijama koje oni pretpostavljaju da mi imamo", iako je, kako kaže, Srbija pretražila sve što je mogla i pretražila arhive.

"Hrvatska model primenjuje sada i Priština. Kako Hrvatska opstruira ceo proces sada to rade i u Prištini, da li su im oni savetnici ili mentori pojma nemam šta rade, uglavnom je ista situacija", rekao je Odalović.