OEBS: Obavestili smo vladu Kosova o zahtevu Srbije da učestvujemo u prikupljanju glasačkih listića

OEBS
Izvor: Reporteri

Misija OEBS na Kosovu obavestila je prištinsku vladu, i druge relevantne aktere, da je primila zahtev Vlade Srbije da ta Misija sprovede akciju prikupljanja glasačkih listića birača koji žive na Kosovu, za parlamentarne izbore u Srbiji 17. decembra, poručujući da su oni spremni za taj proces, naveli su OEBS-a za Kosovo onlajn.

Međutim, ističu da je za sprovođenje te akcije Misiji OEBS neophodna podrška kosovskih institucija. 

"Misija OEBS na Kosovu je 3. novembra primila zahtev Vlade Srbije da sprovede operaciju prikupljanja glasačkih listića birača koji žive na Kosovu za parlamentarne izbore u Srbiji 17. decembra. Kao i u prethodnim slučajevima, podrška kosovskih institucija je od suštinskog značaja da OEBS preduzme takvu operaciju, kako je prvobitno dogovoreno između Beograda i Prištine 2012. godine uz podršku EU i Kvinte", navodi se u odgovoru. 

Kako naglašavaju, Misija je u principu spremna da sprovede prikupljanje glasačkih listića pod istim uslovima kao i u prethodnim takvim prilikama. 

"Misija je obavestila Vladu Kosova i druge relevantne aktere o zahtevu i u principu je spremna da sprovede prikupljanje glasačkih listića pod istim uslovima kao i u prethodnim takvim prilikama", ističu iz OEBS-a. 

Ovi uslovi, kako se navodi, uključuju saglasnost obe strane i obezbeđivanje neophodne bezbednosne podrške za tu operaciju, uključujući i Kosovsku policiju.