Olbrajt: Naš cilj je da Kosovo postane normalna država u UN

Medlin Olbrajt
Izvor: Printskrin

Nekadašnja državna sekretarka SAD Medlin Olbrajt ocenila je da je intervencija američke vojske pre dve decenije, zajedno sa njenim međunarodnim saveznicima, bila prava stvar, kao i da je cilj Vašingtona da Kosovo postane normalna država u UN, prenosi Kljan Kosova.

U obraćanju Odboru za spoljne poslove američkog Kongresa Olbrajt  je ocenila da Kina i Rusija sprovode antiameričku propagandu u zemljama zapadnog Balkana.

„Verujem da su Sjedinjene Države i njeni saveznici učinili pravu stvar okončavši krvoproliće. Važno je imati novu perspektivu na Balkanu, koji je sada mirniji“, dodala je Olbrajt.

„Sukobljene strane su prekinule međuetničko nasilje i imaju zdajednički cilj da se pridruže EU. Biće partneri i novoj administraciji Džoa Bajdena,“ istakla je Olbrajt, koja je ukazala da i dalje brine korupcija u ovim zemljama.

Podrška tom regionu bi trebalo da bude prioritet, a sledeća administracija mora imati novu strategiju sa tri elementa, smatra.

"Moramo imati saradnju sa EU. Šest zemalja zapadnog Balkana želi da bude deo EU, a SAD mogu da utiču na neke države da pomognu regionu. To se mora sprovoditi tako da postoji strategija za svaku zemlju posebno. SAD i EU moraju zajedno raditi na inicijativama na Kosovu, u Bosni i Hercegovini i u sprovođenju političkih reformi.  Kosovo mora postati normalna država u UN, deo EU i imati sva međunarodna prava da štiti svoju teritoriju. Verujem da će Bajden veću pažnju posvetiti  zemljama Zapadnog Balkana", zaključila je Olbrajt.
 

Pravda
09. Decembar 2020.
Pre ces ti da postanes normalna... Sto se nece desiti!!!