Opozicija na Kosovu: Zakasnela vizna liberalizacija odgovornost Samoopredeljenja

Opozicione stranke DPK i DSK ističu da je krivica Samoopredeljenja to što su građani Kosova toliko dugo čekali na viznu liberalizaciju, prenosi Ekonomija onlajn.

Poslanica Demokratske partije Kosova Bljerta Deljiu Kodra istakla je da dobijanje vizne liberalizacije u ovom trenutku ne može biti zasluga sadašnje vlasti.

"Smatram da je Kosovu učinjena velika nepravda. Još 2016. godine smo ispunili sve kriterijume. Nije stvar zasluga, bolno je što građani Kosova toliko godina žive izolovani od prava koje je Kosovu nepravedno uskraćeno. Činjenica je da smo za tri godine izgubili zamah, da smo prolongirali razgraničenje sa Crnom Gorom", kaže Deljiu Kodra.

Kako je ocenila, prvi korak ka članstvu u Savetu Evrope je dobra vest, ali je potrebno više rada na tom procesu.

Poslanica Demokratskog saveza Kosova Rezarta Krasnići kaže da su kašnjenja u odobravanju vizne liberalizacije nastala kao rezultat sporova oko demarkacije sa Crnom Gorom.

Smatra da je Samoopredeljenje zaustavilo proces vizne liberalizacije.

"Samoopredeljenje je samo odložilo proces liberalizacije viznog režima, ali sada je došao još jedan zamah, s obzirom na rat u Ukrajini i manje-više dogovor koji je postignut u Ohridu ,tako da su ta dva procesa izgleda povezana sa sporazumom", knavela je Krasnići.

Sa druge strane, iz Pokreta Samoopredeljenje poručuju da je premijer Kosova Aljbin Kurti zaslužan za dobijanje vizne liberalizacije.

Poslanica Samoopredeljenja Jeta Statovci smatra da je Kosovo najstabilnije u regionu, te da je ukidanje viznog režima rezultat napretka u vladavini prava i borbi protiv korupcije.

"Napredak u vladavini prava i borbi protiv korupcije veoma je pozitivan signal koji su pozdravili poslanici Evropskog parlamenta, verujem da su sada prosleđeni mehanizmi koji su u okviru EU, pa i ovde vidimo uspehe koji podrazumevaju liberalizaciju viza i prvi korak za članstvo u Savetu Evrope",navela je Statovci.