Opozicija: Vanredni izbori jedini spas za Kosovo

Izbori.jpg
Izvor: Reporteri

Poslanici vladajuće stranke na Kosovu kažu da će Samoopredeljenje biti prva partija koja će završiti pun mandat vlade i da će u septembru, prema izbornom zakonu, biti određen datum izbora, dok opozicija traži raspisivanje vanrednih izbora što pre, piše Reporteri.

Polsanici opozice kažu da su Vlada i premijer Kosova Aljbin Kurti izolovali Kosovo, te da su jedini spas vanredni izbori i dolazak novog premijera.

Opozicione stranke nekoliko meseci pre kraja vladinog mandata ističu potrebu za prevremenim izborima, zbog, kako navode, lošeg upravljanja, prihvatanja štetnih sporazuma i narušavanja odnosa sa strateškim saveznicima.

Poslanik Samoopredeljenja Armend Muja, sa druge strane, smatra da je da stranka opravdala podršku naroda.

„Od septembra, na osnovu zakona o izborima, predsednik mora da konsultuje stranke o datumu izbora, ali ja lično smatram da bi bilo bolje da se završi mandat pa da još jednom daju primer da je Kosovo svetionik demokratije. Potvrđeno je da Samoopredeljenje ima podršku naroda i u tom slučaju smo spremni”, rekao je Muja.

Iz Demokratske partije Kosova kažu da neće glasati o međunarodnim sporazumima, kako bi sprečili rad kosovske skupštine do ostavke Vlade.

„Znate da već neko vreme DPK nije glasala ni za jedan međunarodni sporazum kako bi zemlja izašla na vanredne izbore, nema smisla da ova vlada nastavi sa radom kada se izolujemo na međunarodnom planu. Sve što radimo je da Kosovo odvedemo na vanredne izbore, potreban nam je novi premijer iz naših redova”, rekao je Abeljard Tahiri.

Poslanik DSK Armend Zemaj kaže da bi vanredni izbori spasli Kosovo od krize u koju ga je, prema njegovim rečima, aktuelna vlast uvela.

“Izborna prevara sa demagogijom. Tri godine vlasti, nema napretka, nema razvoja, izbori su sada obavezni i to što pre kako bi Kosovo bilo spaseno od loše vlasti”, rekao je Zemaj.

Alijansa za budućnost Kosova već dugo traži predlog za izglasavanje nepoverenja vladi. Poslanik ove stranke Palj Ljekaj kaže da su izbori jedino rešenje za nastalu situaciju.

"Mi smo u izbornoj godini, izbori treba da se održe u avgustu ili septembru, što pre ova vlast ode, to bolje za Kosovo i građane", rekao je Ljekaj.