Opozicija: Bez napretka u zdravstvenom sektoru na Kosovu

Klinika za onkologiju Pristina
Izvor: Kosovo Online

Opozicione stranke Demokratski savez Kosova, Demokratska partija Kosova i Alijansa za budućnost Kosova, navele su da za tri godine upravljanja Pokreta Samoopredeljenja karakteristični skandali, neuspesi, kao i zanemarivanje zdravstvenog sektora, prenosi Ekonomija onlajn.

Bivši ministar zdravlja Armend Zemaj rekao je da su tri godine izgubljene uz malo ulaganja i prioriteta i velikih intervencija.

„Bez ikakvog napretka u vezi sa zdravstvenim zakonom i zdravstvenim osiguranjem, zloupotrebe lekova koje su postale prepreka i veliki hendikep u uslugama koje primaju pacijenti i građani Kosova“, rekao je on.

Zemaj je istakao da je vlast više zainteresovana za mešanje i nametanje ljudi u klinikama nego za pristojnu zastupljenost i dobro upravljanje zdravstvenim ustanovama.

Prema njegovim rečima, ovakva situacija je dovela do velikog egzodusa zdravstvenih radnika.

„Bekstvo od ove klime je nastavljeno, da ne govorimo o lekarima, gde je njihov odlazak sve veći, nažalost, zbog ovakvog stanja koje se stvara poslednjih godina" rekao je Zemaj.

Zamenik DPK Bekim Hadžiu istakao je da su obećanja vlade o zdravstvu ostala samo obećanja i da nijedno od njih nije ispunjeno.

„U ove tri godine videli smo skandale jedan za drugim u našem zdravstvu, skandale koji su šokirali naše mišljenje. Ubistvo trudnice ispred ginekologije, sakaćenje bebe u veš-mašini pećke bolnice, spaljivanje pacijentkinje na Klinici za psihijatriju, skandali su koji su u ove tri godine dominirali zdravstvenim sektorom“, naveo  je on.

Hadžiu je rekao da vlada već tri godine nije uspela da usvoji nijedan zakon.

„Ova degradacija je nastavljena i neuspehom u kapitalnim investicijama, u nabavci lekova, medicinske opreme, a najbolniji danas ostaje neuspeh u održavanju zdravstvenog okvira na Kosovu, pa se sa druge strane može oceniti kao upravljanje skandalima“, rekao je on.

Poslanik ABK Šemsedin Derešaj rekao je da aktuelna vlada, iako je imala većinu u Skupštini, nije efikasna.

Derešaj je dodao da vlast nije pokazala odgovarajuću efikasnost.

„Što se tiče osetljivih sektora, koji potpuno zabrinjavaju građane i društvo u zemlji, ova vlada nije pokazala odgovarajuću efikasnost, ni približno onome što navode“, rekao je Derešaj.