Opozicija: Vlada nije iskoristila rat u Ukrajini za nova priznanja i članstvo u međunarodnim organizacijama

Vlada Kosova.jpg
Izvor: Kosovo Online

Iako je sukob u Ukrajini viđen kao dobra prilika za integracijski put Kosova, poslanici opozicije u kosovskom parlamentu smatraju da Vlada Kosova nije iskoristila zamah za članstvo u međunarodnim organizacijama, kao ni za nova priznanja, prenosi Ljajmi.

Poslanica Demokratskog saveza Kosova Rezarta Krasnići istakla je da je isključenje Rusije iz Saveta Evrope bila dobra prilika za Kosovo, koja, kako navodi, nije iskorišćenja.

„Ovo je bio pravi zamah, ali ne mislim da je naša vlada to iskoristila jer već dve godine nemamo priznanje. Prijava u međunarodnim organizacijama, Savetu Evrope, skinuta je sa dnevnog reda. Zabrinjava nas to, vlada je morala da razgovara sa prijateljskim zemljama pre podnošenja zahteva. Integracioni procesi se samo odlažu“, kaže Krasnići.

Sa njom se slaže i poslanik Demokratske partije Kosova Eljmi Rečica, koji kaže da bi Kosovo, da je neko drugi premijer ili predsednik, napredovalo.

„Mislim da je neko drugi premijer ili predsednik, nema sumnje da bi ključna pitanja važna za proces Kosova bila rešena. Ne razmišljam samo o tehničkim pitanjima, liberalizaciji viznog režima i drugim pitanjima, to je bio veoma važan zamah da Kosovo bude deo partnerstva za mir, da Kosovo napreduje na evropskoj agendi. Vlada, premijer i predsenica nemaju ideju šta je potrebno iskoristiti u interesu Kosova“, kaže Rečica.

Međutim, poslanik Pokreta Samoopredelenja Agon Batuša kaže da je Kosovo iskoristilo svaki trenutak da napreduje na svom putu ka EU.

Ističe da je pozicija Kosova protiv Ukrajine aktivirala EU, kako za liberalizaciju viznog režima tako i za Berlinski proces.

„Samo je pozicioniranje bio jedan od razloga da nas saveznici i demokratski svet vide dobrim očima kao Republiku, koja se rukovodi demokratskim vrednostima zaštite država. Vizna liberalizacija, na primer, mi smo ispunili kriterijume i blokirani smo u smislu političkih procedura, i mogu reći da je EU odmah nakon rata u Ukrajini ponovo pokrenula proces. Kosovo je iskoristilo svaku priliku s obzirom ne samo na situaciju u Ukrajini, već i na rezultate unutar Kosova u pogledu na slobodu medija i unutrašnju demokratiju, do borbe protiv korupcije, reda i zakona“, kaže Batuša.