Opozicija tražila skupštinsku raspravu o izveštaju Stejt departmenta: Trećina ove vlade pod istragom

Skupština Kosova
Izvor: Kosovo Online

Demokratska partija Kosova zatražila je da se na dnevni red današnje sednice Skupštine Kosova, na čijem je dnevnom redu nekoliko međunarodnih sporazuma, uvrsti i rasprava o Izveštaju Stejt departmenta, prenosi Reporteri. Predlog nije prošao jer su poslanici Samoopredeljenja glasali protiv izmene dnevnog reda.

Šef poslaničke grupe DPK Abeljard Tahiri rekao je da je taj izveštaj zabrinjavajući za Kosovo i da bi o njemu trebalo razgovarati na ovoj sednici.

"Trećina ove vlade je pod istragom Državnog tužilaštva. Mi to ne govorimo, ali Stejt department to govori. Tu je jasno opisano nasilje nad novinarima i nasilje nad ženama. Mislim da treba da pokažemo veću ozbiljnost po ovom pitanju i da se ovim izveštajem pozabavimo na ovoj sednici, odmah posle poslaničkih pitanja i deklaracija van dnevnog reda", rekao je Tahiri.

Šef poslanika Demokratskog saveza Kosova Arben Gaši rekao je da su nalazi tog izveštaja ozbiljni i da bi trebalo da budu uključeni u debatu u Skupštini danas.

"Ova Skupština treba da bude mesto gde raspravljamo i sučeljavamo svoje stavove, dajemo svoja mišljenja i predloge. Nažalost, ova institucija je u najmanju ruku reprezentativna, a onda vrlo malo nadzorna jer je ova parlamentarna većina namerno onemogućila nadzornu funkciju Skupštine sabotirajući svaki rad u vezi sa institucionalnim nadzorom stvarajući situaciju da se kada govorimo o problemima naše zemlje pozivamo na strane institucije. Moramo danas da govorimo o cenzuri i ograničenjima medija koje izveštaj pokazuje, pritiscima i političkom mešanju u pravosuđe, kršenju ljudskih prava i mnogim drugim nalazima izveštaja", rekao je Gaši.

Alijansa za budućnost Kosova je takođe zatražila parlamentarnu debatu o nalazima izveštaja Stejt departmenta.

Šef poslaničke grupe Samoopredeljenje Mimoza Kusari-Ljilja predložila je da se o tom Izveštaju, kao i o Izveštaju Fridom hausa, raspravlja na posebnoj sednici Skupštine.

"Pored činjenice o važnosti saradnje sa SAD i kredibilnosti izveštaja Stejt departmenta, nalazi ovog izveštaja su uvek bili važni, ali i prostor za diskusiju. Znajući značaj i težinu, istakla bih da Izveštaj detaljno govori o propustima pravosudnog sistema iz prethodnih godina 2018-2019 u vezi sa nasiljem nad ženama, sa konkretnim ubistvom i neuspehom Osnovnog suda u Gnjilanu godine 2019. za zaštitu žene od bivšeg muža, nakon dve godine koji je sada mrtav, nakon što ju je ubio", rekla je Kusari-Ljilja.

Dodala je da izveštaj ima zanimljive nalaze koje vredi uporediti i tu se može videti napredak ili neuspeh, a ne fokusiranje na jedan pasus.

"Znajući težinu ovog izveštaja, mi kao poslanička grupa predlažemo da se organizuje posebna sednica. Čak i za Izveštaj Fridom hausa, ​​hajde da svi zajedno razmislimo da li imamo napredak i nazadovanje. Ovo nije hitan izveštaj. Hajde da odredimo dan zajedno sledeće nedelje da razgovaramo o ovom izveštaju, danas ne verujemo da je izveštaj Stejt departmenta hitan", dodala je.

Američki Stejt department objavio je u ponedeljak izveštaj o ljudskim pravima za 2023. U izveštaju se, između ostalog, pominje da u 2023. godini nisu primećene veće promene u pogledu stanja ljudskih prava na Kosovu.

Kao najvažniji problemi naznačeni su ozbiljna korupcija u vladi, nezavisnost pravosuđa, ograničenje slobode izražavanja i slobode medija, uključujući nasilje ili pretnje novinarima, široko rasprostranjeno rodno zasnovano nasilje, uključujući nasilje u porodici ili nad partnerima, kao i nasilni zločini ili pretnje nasiljem nad etničkim manjinama i drugim zajednicama.