Opština Štrpce: Pozivamo da se prestane sa pritiscima i ugrožavanjem sigurnosti građana

Kosovska policija
Izvor: Kosovo Online

Rukovodstvo Opštine Štrpce, nakon jutrošnje akcije Kosovske policije u ovom mestu, pozvalo je da se prestane sa ovim vidom pritiska na građane, sa ugrožavanjem bezbednosti i sigurnosti i ugrožavanjem uslova života građana, saopštili su predstavnici te lokalne samouprave.

Nakon hitnog sastanka sazvanog od strane predsednika opštine Dalibora Jevtića, čelnici ove opštine pozvali su predstavnike međunarodnih insitucija da reaguju i zaštite pravo na miran život građana Štrpca.

Oni su pojasnili da je na teritoriji opštine Štrpce, u selima Drajkovce, Štrpce i Jažince, ugrađen video nadzor i to u tri navrata – 2013. godine u potezu od Crkve svetog Jovana glavnim ulicama do izlaza iz Štrpca, 2016. godine u Drajkovcu u blizini Crkve svetih 40 mučenika i 2017. godine u Jažincu, u blizini Osnovne škole "Šarski odred". Na samom ulazu u Štrpce, kako navode, u skladu sa važećim zakonom postavljen je i znak da se ulazi u deo opštine pod video nadzorom.

Dodaju da je u jednom saobraćajnom incidentu, početkom 2014. godine, došlo je do oštećenja i da su pokidani kablovi video nadzora na stubovima u Štrpcu. Od tog trenutka kamere nisu bile u funkciji, a o ovom incidentu obaveštena je i Policija Kosova.

“Zakon o javnom video nadzoru izmenjen je pre nešto više od godinu dana, i činjenica je da video nadzor nije u funkciji već duži vremenski period. Policija Kosova je u nekoliko navrata u toku 2022. godine tražila sve informacije vezane za kamere, pregledala server i lično se uverili da video nadzor nije u funkciji”, dodaje se.

Zbog svega toga, kako navode, rukovodstvo Opštine jutrošnju akciju Policije Kosova po nalogu Suda i Tužilaštva u Uroševcu, vidi kao još jedan vid pritiska na građane opštine Štrpce u cilju zastrašivanja.

“Posebno zabrinjava činjenica da je akcija sprovedena na veliki praznik u Štrpcu, na slavu Svetog Jovana koja je inače seoska slava Štrpca gde veliki broj građana od ranog jutra odlazi u crkvu. Nakon akcija trećeg dana slave Svetog Nikole decembra 2021. godine, Badnjeg dana 2022. godine, zatim 16. marta ove godine, dan pred dan Pogroma sada i na Svetog Jovana sprovođenje ovakvih akcija i veliko prisustvo Policije Kosova ne samo da unosi nemir već i veliko nepoverenje u same institucije koje sprovode ovakve akcije”, rekli su oni.

Istakli su da dodatno zabrinjava što se u sudskom nalogu govori o nekakvim špijunažama, ilegalnim kamerama i strukturama a jasno je da od toga nema ni slova istine, već da su kamere ugrađene od strane Opštine koja radi i funkcioniše po zakonima Kosova. Ovim nalogom, na određeni način, kako se navodi, tvrdi se da je Opština Štrpce koja funkcioniše po zakonima Kosova ilegalna.

“Takođe, nakon poslednje sednice Skupštine opštine Štrpce gde je izglasana inicijativa o omogućavanju rada Privremenog organa Štrpca, današnji upad u ovu instituciju sa nalogom da se trajno zatvori vidimo kao potvrdu da je čitava akcija sa političkom pozadinom uperena protiv interesa građana opštine Štrpce i same Opštine kao insititucije”, dodaje se u saopštenju.