Orban: Evropski politički sistem će kolabirati, nisam za ostanak Mađarske u EU

Viktor Orban
Izvor: Print Screen

​​​​​​​Mađarski premijer Viktor Orban je uveren da će trenutni politički sistem u Evropi još tokom ove decenije kolabirati.

Orban je, kako prenosi austrijski portal "Ekspres", na pitanje da li je za ostanak Mađarske u EU rekao: "Definitivno ne, ali moramo“.

"Normalni ljudi, sa normalnim pogledima nisu za ostanak u EU. Razdor i razmimoilaženje Mađarske i EU sve su veći », objasnio je on.

Rekao je da zna o čemu razgovaraju premijer Francuske i Nemačke, a to je o još više migracije, o rodu, te dodao da u Mađarskoj postoji privrženost tradicionalnom porodičnom modelu.

"Oni žele Ujedinjene države Evrope – mi zasigurno ne", podvukao je Orban.

On je uveren da će, nakon raspada aktuelnog političkog sistema u Evropi doći do povratka tradiciji.

Rat u Ukrajini, ističe, je mnogo toga uništio.

"Pod tim ratom opterećeni su i dosadašnji savezi sa Slovačkom, Češkom, Austrijom i Italijom", objasnio je on dodajući da je italijanska premijerka Đorđija Meloni osveženje, ali da mora preživeti do marta pregovore sa vrhom EU o isplatama iz Fonda za ooporavak jer je Italiji potreban novac.

Orban je kazao da EU smeta što je Mađarska uspešna, a i da se svako ko ima drugačiji stav, kao on, odmah suočava sa optužbama da je fašista ili homofob.