Orban: Ključna zemlja za evropsku bezbednost je Srbija, braneći svoje granice, brani celu EU

Viktor Orban
Izvor: Večernje novosti

Premijer Mađarske Viktor Orban istakao je danas u Beogradu da je potpuno jasno da bezbednost Evrope danas zavisi od Srbije, koja je ključna zemlja evropske bezbednosti.

"Ako Srbija brani svoje granice, brani i celu Evropsku uniju i zato smo jako zahvalni, to je u interesu cele evrope. Bilo bi lakše da se branimo od migracije ako bi Srbija bila unutar EU i ako bi ovo bila trilateralna saradnja unutar EU. Dok se ne omogući punopravno članstvo Srbiji jedini cilj može da nam bude da granicu odbrane od migracije spustimo što južnije. Mađarska će da obezbedi tehničku opremu", rekao je.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da se nalazi u specifičnoj situaciji sa pritiskom sa dve strane.

"S jedne strane nam je Ukrajina, a iz Srbije imamo pritisak u vidu migranata", rekao je Orban.

On je izjavio saučešće građanima Poljske i rekao "da smo svi u opasnosti, jer se u našem komšiluku odvija rat".

"Kada si u opasnosti ti, tvoja zemlja i tvoja ekonomija, tu opasnost moraš da eliminišeš. Mi želimo mir i želimo da se razgovara o miru", dodao je.

On je rekao da Mađari i Srbi "dele sudbinu" i međusobno se ispomažu, istakavši da to nije pitanje politike, već pitanje opstanka.

"Treba da sarađujemo da bismo izbegli sudbinu koju delimo i zahvaljujem se Vučiću zato što je istorijski najbolji partner Mašarske", istakao je.

Objasnio je da je osujećeno 250.000 ilegalnih prelazaka granice jer krijumčari ljudi sada imaju i oružje i koriste ga protiv službenika granične policije.

"Ovaj susret je važan za ceo Balkan jer ceo Balkan pati od migranata. Dugo vodim rat protiv ilegalne imigracije i verujem u samo jedan metod - migracija ne treba da se pospešuje, već da se sprečava. Migranti neće ući u zemlju samo ako su uvereni da ne mogu da pređu granicu. Ako su uvernei da mogu, onda će to i učiniti. Treba da pojasnimo da preko naše granice nema prelaska, da nema usmeravanja migracije", dodao je Orban.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio je domaćin trilateralnog sastanka sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom u Beogradu.