Orban: Nada za mir Donald Tramp, sa Merkel rata ne bi bilo

Viktor Orban
Izvor: Print Screen

 Mađarski premijer Viktor Orban smatra da bi SAD i Rusija trebalo da pregovaraju o primirju u Ukrajini, ocenjuje da bi Donald Tramp mogao da bude nada da se dođe do mira, i da sa Angelom Merkel danas ne bi bilo rata u Ukrajini, prenosi RTV.

Primirje mora da bude dogovoreno ne između Rusije i Ukrajine, već Amerike i Rusije, istakao je tokom diskusije u organizaciji Berliner cajtung i magazina Cicero u Berlinu.

Orban je rekao da onaj koji veruje da rat može biti završen rusko-ukrajinskim pregovorima ne živi na ovom svetu, jer je realnost drugačija.

On je istakao da Ukrajina može da se brani protiv Rusije samo zato što je vojno podržava SAD.

Rat je danas otvoren samo zato što su to želeli Amerikanci. Zbog toga moraju Amerikanci i Rusi da se dogovore i onda se rat završava", uveren je Orban.

Takođe je ocenio da američki predsednik Džo Bajden nije pravi pregovarač za američku stranu.

On je išao previše daleko, smatra Orban dodajući da je Bajden rekao neke stvari o Vladimiru Putinu posle kojih je teško voditi pregovore.

Zvučaće možda brutalno što ću reći, ali nada u mir je Donald Tramp, ocenio je on.

U diskusiji, u organizaciji Berliner cajtung i magazina Cicero u Berlinu, Orban je, na pitanje šta misli da je razlog odluke Putina da napadne Ukrajinu, rekao da nerado odgovara na to pitanje, jer njega ne zanima Putin, već Mađarska, EU, i koji je evropski interes.

Ne znam zašto je započeo rat, podvukao je on.

Dodao je i da je i 2014. aneksijom Krima moglo doći do rata, ali je zahvaljujući pregovaračkom spretnošću tadašnje nemačke kancelarke Angele Merkel sprečen.

Na pitanje da li bi aktuelni rat Merkelova mogla da spreči Orban je jasno odgovorio "sa Angelom Merkel danas ne bi imali rat u Ukrajini".