Orlić: Azerbejdžan i Srbija zajedno u odbrani međunarodnog prava

Orlić u Bakuu
Izvor: Skupština Srbije

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić rekao je da Azerbejdžan i Srbiju veže principijelno zalaganje za poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta svih država i da po tom pitanju u međunarodnoj areni stoje jedinstveno, poštujući Povelju UN i međunarodno javnopravne norme.

Orlić je to poručio u Bakuu, gde je boravio povodom održavanja posebne sednice Parlamenta Azerbejdžana (Mili Medžlisa), posvećene stogodišnjici rođenja bivšeg predsednika Azerbejdžana Hejdara Alijeva.

Tokom obraćanja na sednici, Orlić je iskazao je poštovanje prema rezultatima koje je, vodeći svoju državu i narod, postigao Hejdar Alijev, posebno kada je reč o sticanju nezavisnosti, očuvanju stabilnosti i ekonomskom preporodu Azerbejdžana. Poručio je da Azerbejdžan i danas beleži dinamičan razvoj u svim oblastima, čemu je svedok i Srbija, navedeno je na sajtu Skupštine Srbije. 

"Naše dve zemlje veže mnogo toga: tradicionalno prijateljstvo, strateško partnerstvo, a pre svega – principijelno zalaganje za poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta svih država. Po ovom pitanju, Srbija i Azerbejdžan u međunarodnoj areni stoje jedinstveno, poštujući povelju UN i međunarodno javnopravne norme zasnovane upravo na poretku UN", poručio je Orlić.

Predsednik Narodne skupštine imao je priliku da se sastane sa domaćinom skupa, predsednicom Parlamenta Republike Azerbejdžan Sahibom Gafarovom, na čiji poziv i boravi u Bakuu. Sagovornici su zajednički konstatovali da su odnosi dve zemlje na najvišem nivou ikada, te da su zasnovani na uzajamnom poštovanju i poverenju dvojice lidera, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika  Azerbejdžana Ilhama Alijeva.

Snaženju bilateralnih odnosa i unapređenju sveukupne saradnje, kako su konstatovali, doprinosi i jačanje veza između parlamenata na svim nivoima, kao i na međunarodnom planu. S tim u vezi, Orlić je iskazao zadovoljstvo zbog najavljene posete predsednice Gafarove Beogradu.

Tokom sastanka je još jednom potvrđen principijelan stav  Azerbejdžan i ponovljena uzajamna podrška primeni principa međunarodnog javnog prava.

"Naše dve zemlje dele iste vrednosti i stoje na istoj strani kada je reč o poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta svih zemalja članica UN, pa tako i Srbije, bez obzira na sve izazove sa kojima se danas suočava svet“, poručila je predsednica Mili Medžlisa, na čemu je Orlić zahvalio.

On je dodao da Srbija ceni podršku Azerbejdžana.

"Srbija veoma ceni podršku Azerbejdžana, još jednom potvrđenu i glasanjem u Savetu Evrope. Ovaj čin smatramo dokazom iskrenog prijateljstva i snažnog partnerstva, na koje ćemo uvek biti spremni da uzvratimo",  poručio je predsednik srpskog parlamenta. 

Tokom sastanka je bilo reči o jačanju saradnje u svim oblastima od interesa, prvenstveno u sferi ekonomije u kojoj Srbija beleži istorijske rezultate, kao i kada je reč o energetici i poljoprivredi.