Orlić sa odlazećim ambasadorom Japana o situaciji na Kosovu

Vladimir Orlić
Izvor: Skupština Srbije

Predsednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić primio je danas u oproštajnu posetu ambasadora Japana Takahika Kacumatu, kojeg je informisao o teškoj situaciji na Kosovu, napadima na Srbe, čekanju na formiranje Zajednice srpskih opština i nedavno održanim izborima na severu.

Kako se navodi u saopštenju Parlamenta, Orlić je zahvalio Kacumatu na ličnom doprinosu dodatnom učvršćivanju prijateljskih bilateralnih odnosa između dve zemlje, uspostavljenih pre više od 140 godina.

Poručio je da Srbija ceni izdvojenu finansijsku pomoć i podršku Japana tokom prethodnih godina, te je naglasio spremnost NS RS da na svim nivoima snaži veze sa Parlamentom Japana, i tako dodatno doprinese unapređenju saradnje u svim oblastima.

Sagovornika je informisao o teškoj situaciji na Kosovu.

„Forsiranjem podrške za članstvo Kosova u Savetu Evrope, ta se organizacija sama osramotila, jer je pristala da bude dovedena u situaciju da krši sopstvena pravila, a dijalog, koji je i inače ugrožen, time je i dodatno obesmišljen“, poručio je Orlić.

Orlić je Kacumatu detaljno obavestio o svakodnevnom teroru nad srpskim narodom na Kosovu, deceniji čekanja na obećano i potpisano formiranje ZSO, kao i održavanju izbora u lokalnim sredinama u kojima žive Srbi, u potpunosti bez učešća Srba.

“Tu nema nikakve demokratije. U ovako teškim uslovima, ulažemo ogroman napor da sačuvamo mir i stabilnost za sve. Mi insistiramo na doslednom poštovanju međunarodnog javnog prava i obavezujuće rezolucije SB UN 1244. To vrlo jasno saopštavamo svi - predsednik Republike Srbije A. Vučić na prvom mestu, naša NS RS, kao i Vlada RS“, rekao je Orlić.

Ambasador Japana je istakao da je svestan osetljivosti situacije na Kosovu, pozdravljajući odgovoran pristup Beograda dijalogu i sve napore koje naša strana ulaže kako bi se došlo do održivog rešenja.

Pozdravio je dostignut nivo ekonomske saradnje, posebno u oblasti investicija, naglasivši da će se ulaganja u Srbiju nastaviti, budući da za to postoji veliko interesovanje među japanskim investitorima.

Ambasador Kacumata je na kraju sastanka iskazao zahvalnost i zadovoljstvo zbog poverenja koje su mu Republika Srbija i njene institucije ukazale tokom mandata, te je izrazio uverenje da će istu podršku i spremnost za svaku saradnju osetiti i njegov naslednik.