Orlić i Molina: Za Srbiju važna podrška Španije po pitanju KiM

Orlić i ambasador Španije
Izvor: Skupština Srbije

Predsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić i ambasador Španije u Srbiji Raul Bartolome Molina, zajednički su danas ocenili da su Srbija i Španija prijateljske zemlje, između kojih nema otvorenih pitanja, saopšteno je iz pres službe Narodne Skupštine. Na sastanku je potvrđena i međusobna podrška teritorijalnom integritetu i suverenitetu dve zemlje.

Orlić je istakao da je za Srbiju veoma važna snažna i principijelna podrška Španije i po pitanju Kosova i Metohije.

U tom smislu, istakao je da je "istorijsko obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, gde je poslao važnu poruku - da je poštovanje međunarodnog javnog prava i principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta država članica Ujedinjenih nacija, od najveće važnosti i da predstavlja temeljne principe na kojima počiva i sama organizacija UN".

"Ponosni smo što Srbija pokazuje principijelan odnos po ovim pitanjima i što tu nema razlike između naše dve države", ocenio je Orlić i dodao da je za Srbiju bitno da se izbori sa izazovima uzrokovanim opasnim i jednostranim potezima Prištine, koji na dnevnom nivou ugrožavaju mir i stabilnost u ovom delu Evrope.

On je dodao da se Beograd zalaže za dijalog i za očuvanje mira i stabilnosti za sebe, kao i za druge, u uslovima koji nisu laki, te izrazio zahvalnost Španiji što razume i podržava te napore Srbije.

Orlić se zahvalio je Španiji i na jasnoj i kontinuiranoj podršci Srbiji na njenom evropskom putu, čiji je krajnji cilj punopravno članstvo u Evropskoj uniji.

Ambasador Bartolome Molina je naglasio da pozicija Španije po pitanju Kosova i Metohije neće biti promenjena i istakao i da Španija, kao i njeni građani, snažno podržavaju članstvo Srbije u EU.

Ocenio je da je regionalna inicijativa "Otvorni Balkan" veoma važna sa aspekta saradnje i evropskih integracija Zapadnog Balkana.

Sagovornici su tokom razgovora zajednički ocenili da bi uspešan politički dijalog i razumevanje koji postoje između Srbije i Španije trebalo da budu praćeni i adekvatnim trgovinsko-ekonomskim odnosima između dve zemlje.

U tom smislu naglašena je važnost istorijske posete premijera Španije Pedra Sančeza Srbiji, u julu ove godine, čiji je razultat, između ostalog, Predlog sporazuma između dve zemlje koji se tiče saradnje u oblasti izgradnje infrastrukturnih projekata, na kome aktivno rade obe strane, a koji bi trebalo da bude potpisan u novembru. Sagovornici su zaključili da će na taj način dodatno da se učvrsti saradnja dve zemlje.

"Ovim Sporazumom se stvaraju uslovi za uvećanje španskih investicija i promociju Srbije kao dobre destinacije za investiranje", naveo je španski ambasador.

Predsednik Narodne skupštine Orlić je ukazao da se ekonomska saradnja i progres koji iz nje proističe nalaze među najznačajnijim elementima državne politike.

Kako se navodi, na sastanku su razmenjena mišljenja i o mogućnostima za dalje unapređenje međuparlamentarne saradnje, saradnje u oblasti kulture, ali i turizma, koja je olakšana uspostavljanjem direktnih letova između Srbije i Španije.