Orlić sa šeficom Kancelarije UN u Beogradu: Stolica za Kosovo u UN ne dolazi u obzir

Orlić i šefica kancelarije UN u Beogradu
Izvor: Skupština Republike Srbije

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić sastao se sa predstavnicom generalnog sekretara UN i šeficom kancelarije UN u Beogradu (UNOB) Mari Jamašitom i tom prilikom podsetio da poštovanje međunarodnog prava predstavlja temelj organizacije UN, što Srbija poštuje i zbog čega "bilo kakva stolica za tzv. Kosovo" u UN ne dolazi u obzir, saopštila je pres služba Skupštine.

"S tim u vezi, jasna je poruka predsednika Srbije da bilo kakva stolica za tzv. Kosovo u Ujedinjenim nacijama ne dolazi u obzir. Na taj način branimo svoj državni i nacionalni interes, ali i međunarodno javno pravo i osnovne principe na kojima počivaju Ujedinjene nacije. Ugrožavanje ovih temelja značilo bi i ugrožavanje same organizacije UN", istakao je Orlić. 

On je podvukao je da zvanični Beograd ulaže ogromne napore u dijalog sa Prištinom, te da Srbija uvek insistira na pronalasku rešenja koje čuva mir.

"Borba je teška jer se suočavamo sa iracionalnim pristupom Prištine koja, ne samo da flagrantno krši sve postojeće dogovore, ignoriše i gazi svoje obaveze, već na dnevnom nivou povlači poteze koji vode ka eskalaciji. Zato je saradnja sa Kancelarijom UN u Beogradu, kao glavnim kanalom komunikacije sa UNMIK-om, od izuzetnog značaja", rekao je Orlić i dodao da je, s tim u vezi, važna pravovremena reakcija predstavnika UN na KiM.

Prema njegovim rečima, Srbija se na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, zalaže za jasno i dosledno sprovođenje Rezolucije SB UN 1244, te da je od najvećeg značaja da se ona sprovodi u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom. 

Istovremeno on je izrazio je zadovoljstvo što se sastanak održava upravo u vreme Generalne skupštine UN u Njujorku, na kojoj ce se obratiti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Pored više desetina sastanaka koje će predsednik Srbije imati sa brojnim svetskim političkim liderima, šefovima vodećih međunarodnih političkih i finansijskih organizacija, biće to i izvanredna prilika da se stavovi naše države ponovo čuju na tako važnom mestu i da se podvuče naša principijelna posvećenost međunarodnom pravu i, nama najvažnijim pitanjima, očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta države", rekao je Orlić. 

Orlić je  istakao da je usvajanje Izveštaja o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini nedvosmisleno pokazalo da Narodna skupština i ubedljiva većina građana podržavaju ono što Srbija, na čelu sa predsednikom Vučićem, radi u odbrani dijaloga, državnih interesa, teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

"I svet vrlo dobro razume naše poruke, principe i stav koji branimo. Dokaz tome je činjenica da je više od 20 država članica UN do sada povuklo priznanje nezavisnosti tzv. Kosova, i pozicija Srbije po tom pitanju ostaje čvrsta i nedvosmislena – nikakvo priznanje nezavisnosti KiM ne dolazi u obzir, a mi ne odustajemo od borbe za mir i dijalog" zaključio je Orlić.

Šefica Kancelarije UN u Beogradu Mari Jamašita poručila je da je Srbija važna članica UN i da su međusobna saradnja i odnosi na izvanrednom nivou.

Najavila je novi izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a, koji će biti "činjenični prikaz situacije na KiM".

"Pristup Srbije rešavanju pitanja vezanih za Kosovo koji se fokusira na dijalog pod pokroviteljstvom EU je razumljiv i logičan, a Kancelarija UN u Beogradu teži da bude konstruktivan partner u naporima da se nađe rešenje za ovo teško pitanje", izjavila je Jamašito. 

Ona je pozdravila održavanje posebne sednice Narodne skupštine Srbije o KiM i to što su predstavnici opozicije imali dovoljno prostora da govore i iznesu svoje stavove i zahteve.

"Bio je to parlament u akciji. Čestitam Vam", rekla je ona.