Orlić sa Bajramovim: Stav Azerbejdžana o nepriznavanju Kosova se neće menjati

Orlić sa Bajramovim
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić održao je sastanak sa ministrom spoljnih poslova Azerbejdžana Džejhunom Bajramovim, na kome je azerbejdžanski ministar potvrdio da njegova zemlja podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, kao i da se stav o nepriznavanju Kosova neće menjati.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, Orlić i Bajramov su izrazili zadovoljstvo zbog ponovnog susreta, koji je usledio nakon sastanka održanog tokom nedavne posete predsednika Skupštine Srbije Bakuu.

Zajednički su konstatovali da su odnosi Srbije i Azerbejdžana zasnovani na strateškom partnerstvu i iskrenom prijateljstvu, zahvaljujući, pre svega, dvojici predsednika Aleksandru Vučiću i Ilhamu Alijevu. Takođe, pozdravili su izuzetnu saradnju u infrastrukturnim i brojnim oblastima, kao i dinamičan politički dijalog na svim nivoima.

Orlić i Bajramov su tokom sastanka konstatovali da Srbija i Azerbejdžan dosledno poštuju osnovne principe međunarodnog prava. S tim u vezi, Bajramov je još jednom potvrdio da Azerbejdžan nedvosmisleno podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, te da se stav o nepriznavanju Kosova neće menjati, na čemu je Orlić zahvalio, poručujući da Srbija duboko ceni i jasnu poziciju Azerbejdžana iskazanu pred Savetom Evrope.

„Kada je reč o poštovanju istih principa, od Srbije uvek računajte na podršku“, rekao je Orlić.

On je iskoristio priliku da ministra Bajramova detaljno upozna sa teškom situacijom na Kosovu.

„Aljbin Kurti ne samo da ne prekida teror nad srpskim narodom, već ga i pojačava. U isto vreme, odbija nastavak dijaloga, što zaslužuje jasnu osudu svih aktera u svetu. Naše državne pozicije su jasne i iskazane u rečima predsednika Republike Aleksandra Vučića: mi se zalažemo za mir, želimo stabilnost za sve i posvećeni smo dijalogu. Ujedno, u svakom trenutku ćemo poštovati svoj Ustav, svoju zemlju i boriti se za svoj narod. Hvala prijateljskom Azerbejdžanu što to savršeno razume“, istakao je Orlić.

Bajramov je pozdravio državnu politiku koju Srbija sprovodi – suverenu i samostalnu, kojom, kako je naglasio, mali broj zemalja može da se pohvali. Takođe, pozdravio je ekonomske i infrastrukturne uspehe Srbije i napore uložene za očuvanje mira u regionu.