Orlić sa Rotom: Srbija posvećena dijalogu, prioritet da se obezbedi poštovanje prava Srba na KiM

Orlić i Rot
Izvor: Narodna skupština Srbije

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić razgovarao je danas u Beogradu sa predsednikom Odbora za spoljnu politiku Bundestaga Mihaelom Rotom i istakao da je Srbija posvećena dijalogu sa Kosovom, a da je u ovom trenutku najvažnije da se obezbedi poštovanje prava Srba na Kosovu i njihova bezbednost, koje opasnim i neodgovornim postupcima Aljbin Kurti svakodnevno ugrožava.

Kako je navedeno u saopštenju Narodne skupštine tokom sastanka su potvrđeni dobri bilateralni odnosi dve zemlje, kao i visok nivo političkog dijaloga ostvaren u prethodnom periodu, uz izraženu zajedničku opredeljenost da bude nastavljen i intenziviran.

Orlić je iskoristio priliku da zahvali Nemačkoj na ukazanoj podršci evropskim integracijama Srbije, ističući da je, u okviru sprovođenja reformskog procesa u našoj zemlji, zabeležen i potvrđen značajan napredak i to u svim oblastima.

Naglasio je da je Srbija posvećena dijalogu i očuvanju mira i stabilnosti u regionu i istakao neophodnost formiranja Zajednice srpskih opština u skladu sa prethodnim sporazumima u okviru dijaloga između Beograda i Prištine.

"To je u ovom trenutku najvažnije, kao i da se obezbedi poštovanje prava Srba na Kosovu i Metohiji i bezbednost za njihove živote, koje opasnim i neodgovornim postupcima Aljbin Kurti svakodnevno ugrožava", naglasio je Orlić.

Predsednik Odbora za spoljnu politiku Bundestaga Mihael Rot zahvalio je na vremenu i mogućnosti za razgovor i istakao da iskreno uvažava poštovanje prisutno u našoj zemlji prema Nemačkoj, koje se ogleda i kroz dobru ekonomsku saradnju, navodi se u saopštenju.

On je rekao da su moderna administracija, borba protiv korupcije i nezavisno sudstvo, važni aspekti daljeg ravoja ekonomskih odnosa i nastavka investiranja u Srbiju, pre svega kroz rad malih i srednjih preduzeća.

Rot je pozdravio napore Srbije na njenom putu ka punopravnom članstvu u uniji evropskih zemalja i naglasio značaj nastavka ispunjavanja obaveza i usklađivanja sa evropskim zakonodavstvom, te ukazao na važnost prilagođavanja spoljnoj i bezbednosnoj politici Evropske unije.

Naglasio značaj parlamentarnih debata za osnaživanje demokratskih procesa, budući da predstavljaju priliku za sve političke opcije da građanima predstave svoje stavove i programe.

Sagovornici su potvrdili spremnost za intenziviranje parlamentarne saradnje, kako kroz angažovanje i dalje međusobno povezivanje poslaničkih grupa prijateljstva, tako i kroz aktivnosti odbora i drugih radnih tela u parlamentima Srbije i Nemačke.

Govoreći o ekonomskoj saradnji,  Orlić je istakao da je Nemačka među najvažnijim privrednim partnerima Srbije i jedan od najvećih investitora u srpsku privredu.

"Nemačke kompanije u Srbiji trenutno zapošljavaju oko 80000 radnika i očekujemo da taj broj dostigne i 100000. Želimo da kontinuitet ekonomske saradnje održimo i dodatno je unapredimo u budućnosti", zaključio je predsednik Narodne skupštine Srbije.