Oskrnavljena 12. pravoslavna crkva na Kosovu od početka godine

Oskrnavljena crkva u Donjoj Šipašnici
Izvor: Facebook

Povodom skrnavljenja crkve Svete Petke u selu Donja Šipašnica u opštini Kamenica, saopštenjem se oglasila i Kancelarija za KiM. 

Kako se ističe na "teritoriji Kosova i Metohiji oskrnavljena je dvanaesta pravoslavna crkva od početka godine. Na najnovijem udaru vandala našla se crkva Svete Petke, u selu Donja Šipašnica, u opštini Kosovska Kamenica, a oštećenja na crkvi su primetili žitelji sela kada su krenuli da rade na njivi", stoji na početku saopštenja. 

Dalje se navodi da se "ovaj napad dešava u danima kada predstavnici privremenih institucija u Prištini pokušavaju da međunarodnoj javnosti predstave takozvano Kosovo kao oazu verske tolerancije i zonu bezbednosti za objekte Srpske pravoslavne crkve i zahtevaju od UNESKO da sa Liste svetske kulturne baštine u opasnosti, skine četiri srpske svetinje". 

Kako piše u saopštenju "u praksi i u svakodnevnom životu na teritoriji Kosova i Metohije svedočimo brojnim napadima na hramove Srpske pravoslavne crkve, kojima se nedvosmisleno pokazuje netrpeljivost prema pravoslavnoj verskoj baštini i šalje poruka srpskom narodu da se ne mogu osećati bezbedno na svojim ognjištima, ni u hramovima. Stoga postoji nasušna potreba da se bezbednost hramova SPC podigne na još viši nivo, a ne da se oni različitim inicijativama i pritiscima iz Prištine izlažu dodatnoj opasnosti. 

Kancelarija za Kosovo i Metohiju izričito zahteva od nadležnih organa da se ovaj slučaj rasvetli, počinioci adekvatno kazne i da se ovakvom verskom ekstremizmu stane na put", piše u saopštenju Kancelarije za KiM.